По една или друга причина отказът от консумация на месо е осъзнат избор на много от нас. Предимствата от спиране на месото са много и могат да компенсират апетита ви към домашни пържоли, сочни кюфтета и мезалъци в името на нормалното кръвно налягане, лекотата в корема и усещането за лекота.
Ако търсите помощ в постигането на тези цели, то ще са ви нужни вкусни и разнообразни вегетариански идеи. Така както апетитната кухня изобилства от постни мусаки, безмесни кюфтета, може да включим в нашия безмесен рецептурник идеите за сочни кебапчета, но без месо.
Приготвени от любими зеленчуци, соя, нахут, ароматни подправки, вкусът им ще допадне дори и на най-заклетия фен на месото.
Ето и три интересни рецепти за кебапчета без месо:
1. Вегетариански кебапчета
Необходими продукти:
Картофи - 3 бр.
Соеви парчета - 1 и 1/2 ч.ч
Грах - 1/2 ч.ч.
Джинджифил
Кориандър
Чили на прах
Сол
Черен пипер
Брашно от нахут - 2 с.л.
Зехтин - 2 с.л.
Начин на приготвяне:
Сварете или задушете картофите и зеления грах до готовност, без да ги превръщате в каша. Добавете соята към гореща вода и я оставете да кисне, докато омекне. Изцедете от водата и пасирайте в чопър. Пасирайте и зеленчуците. Изпържете брашното в тиган (на слаб огън) докато стане ароматно. Добавете смесените пасирана соя, зеленчуци и подправки (без зехтина) в тигана при брашното. Разбъркайте добре. Сместа трябва да прилича на тесто. Ако тестото е лепкаво, ронливо или се разпада, добавете още малко брашно от нахут. Разделете тестото на девет равни части и оформете кебапчета с мокри ръце. Запечете в грил тиган заедно със зехтина до готовност за около 30 минути. Обръщайте соевите кебапчета ги на всеки 5 до 7 минути. Да Ви е сладко!
2. Зеленчукови кебапчета
Необходими продукти:
Нахут - 1 ч.ч., накиснат за една нощ във вода
Картофи - 2 бр. големи
Зехтин - 3 с.л.
Зелен грах - 2 ч.ч.
Глава лук - 1 бр.
Чесън - 3 скилидки
Пресен спанак - 100 г
Яйце - 1 бр.
Кимион
Кориандър
Кардамон
Черен пипер
Индийско орехче
Нарязани листа от прясна мента - 1 ч.л.
Лимонов сок - 1 с.л.
Доматено пюре - 1 с.л.
Щипка сол
Начин на приготвяне:
Кипнете вода в голяма тенджера (1:3) и сварете накиснатия нахут до омекване, след което отцедете. В голяма купа пасирайте нахута. В същата тенджера кипнете подсолена вода, добавете картофите и ги варете до омекване. Отстранете от котлона, отцедете, оставете да се охладят и ги обелете. Пасирайте и картофите, и ги добавете към пасирания нахут.
Пак в същата тенджера добавете 1 супена лъжица зехтин и поставете на среден огън. Задушете зеления грах заедно с малко вода и после пасирайте грубо, преди да комбинирате с пюре от нахут и картофи.
В голям тиган загрейте останалите 2 с.л. зехтин и леко запържете лука, предварително нарязан на ситно. Добавете чесъна и джинджифила и продължете да пържите. Включете спанака, доматеното пюре и задушете с малко вода, докато се изпари. Отстранете от котлона и оставете да изстине.
Нарежете на ситно сварения спанак, като заедно с лука и чесъна го добавете към сместа с нахут. Разбийте яйцето и го сложете в зеленчуковата смес от нахут. Добавете и останалите подправки и съставки. Разбъркайте до хомогенност. Намокрете ръцете си и оформете кебапчета. Ако сместа е лепкава, добавете галета. Загрейте зехтина в грил тиган на средно силен огън. Изпечете зеленчуковите кебапчета до готовност.
3. Кебапчета от зелени банани и нахут
Необходими продукти:
Зелени банани - 3 бр.
Отцеден нахут - 400 г от буркан
Джинджифил
Кориандър
Лук - 1 бр.
Обикновено брашно - 75 г
Брашно от нахут - 75 г
Олио - 2 с.л.
Веган масло разтопено - 100 г
Черен пипер
Чесън на прах
Начин на приготвяне:
За тези различни кебапчета пробийте корите на зеления банан навсякъде с остър нож. Задушете зелените банани на пара, докато омекнат, за около 10 минути в подходящ съд. Готови са, когато вилицата ги надупчи лесно. Внимателно извадете бананите от уреда за пара и докато са още горещи, отстранете корите и намачкайте добре с вилица. Не оставяйте на бананите време да се охладят, защото няма да се пасират добре.
Поставете нахута в купа и го намачкайте хубаво с чисти ръце или пасатор. Текстурата трябва да е доста гладка, но все пак малко твърда. Добавете пасираните банани, настърган лук и подправки. Започнете да обработвате сместа с ръцете си, за да разбъркате добре всички съставки (около 3-4 минути). След като разбъркате, добавете олиото, обикновеното брашно и брашното от нахут.
Месете до получаване на мека смес около 3 минути. Покрийте и оставете да почине за 30 минути. Оформете кебапчета с мокри ръце. Ако сместа е лепкава, добавете брашно. Изпечете кебапчетата в грил тиган на среден огън заедно с веган маслото.
Коментари