Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кебапчета без месо само с тези 3 рецепти

Кебапчета без месо само с тези 3 рецепти

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94223854
Кебапчета без месо само с тези 3 рецепти

По една или друга причина отказът от консумация на месо е осъзнат избор на много от нас. Предимствата от спиране на месото са много и могат да компенсират апетита ви към домашни пържоли, сочни кюфтета и мезалъци в името на нормалното кръвно налягане, лекотата в корема и усещането за лекота.

Ако търсите помощ в постигането на тези цели, то ще са ви нужни вкусни и разнообразни вегетариански идеи. Така както апетитната кухня изобилства от постни мусаки, безмесни кюфтета, може да включим в нашия безмесен рецептурник идеите за сочни кебапчета, но без месо.

Приготвени от любими зеленчуци, соя, нахут, ароматни подправки, вкусът им ще допадне дори и на най-заклетия фен на месото.

Ето и три интересни рецепти за кебапчета без месо:

1. Вегетариански кебапчета

Необходими продукти:

Картофи - 3 бр.

Соеви парчета - 1 и 1/2 ч.ч

Грах - 1/2 ч.ч.

Джинджифил

Кориандър

Чили на прах

Сол

Черен пипер

Брашно от нахут - 2 с.л.

Зехтин - 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Кебапчета без месо само с тези 3 рецепти
Снимка: Yordanka Kovacheva

Сварете или задушете картофите и зеления грах до готовност, без да ги превръщате в каша. Добавете соята към гореща вода и я оставете да кисне, докато омекне. Изцедете от водата и пасирайте в чопър. Пасирайте и зеленчуците. Изпържете брашното в тиган (на слаб огън) докато стане ароматно. Добавете смесените пасирана соя, зеленчуци и подправки (без зехтина) в тигана при брашното. Разбъркайте добре. Сместа трябва да прилича на тесто. Ако тестото е лепкаво, ронливо или се разпада, добавете още малко брашно от нахут. Разделете тестото на девет равни части и оформете кебапчета с мокри ръце. Запечете в грил тиган заедно със зехтина до готовност за около 30 минути. Обръщайте соевите кебапчета ги на всеки 5 до 7 минути. Да Ви е сладко!

2. Зеленчукови кебапчета

Необходими продукти:

Нахут - 1 ч.ч., накиснат за една нощ във вода

Картофи - 2 бр. големи

Зехтин - 3 с.л.

Зелен грах - 2 ч.ч.

Глава лук - 1 бр.

Чесън - 3 скилидки

Пресен спанак - 100 г

Яйце - 1 бр.

Кимион

Кориандър

Кардамон

Черен пипер

Индийско орехче

Нарязани листа от прясна мента - 1 ч.л.

Лимонов сок - 1 с.л.

Доматено пюре - 1 с.л.

Щипка сол

Начин на приготвяне:

Кебапчета без месо само с тези 3 рецепти

Кипнете вода в голяма тенджера (1:3) и сварете накиснатия нахут до омекване, след което отцедете. В голяма купа пасирайте нахута. В същата тенджера кипнете подсолена вода, добавете картофите и ги варете до омекване. Отстранете от котлона, отцедете, оставете да се охладят и ги обелете. Пасирайте и картофите, и ги добавете към пасирания нахут.

Пак в същата тенджера добавете 1 супена лъжица зехтин и поставете на среден огън. Задушете зеления грах заедно с малко вода и после пасирайте грубо, преди да комбинирате с пюре от нахут и картофи.

В голям тиган загрейте останалите 2 с.л. зехтин и леко запържете лука, предварително нарязан на ситно. Добавете чесъна и джинджифила и продължете да пържите. Включете спанака, доматеното пюре и задушете с малко вода, докато се изпари. Отстранете от котлона и оставете да изстине.

Нарежете на ситно сварения спанак, като заедно с лука и чесъна го добавете към сместа с нахут. Разбийте яйцето и го сложете в зеленчуковата смес от нахут. Добавете и останалите подправки и съставки. Разбъркайте до хомогенност. Намокрете ръцете си и оформете кебапчета. Ако сместа е лепкава, добавете галета. Загрейте зехтина в грил тиган на средно силен огън. Изпечете зеленчуковите кебапчета до готовност.

3. Кебапчета от зелени банани и нахут

Необходими продукти:

Зелени банани - 3 бр.

Отцеден нахут - 400 г от буркан

Джинджифил

Кориандър

Лук - 1 бр.

Обикновено брашно - 75 г

Брашно от нахут - 75 г

Олио - 2 с.л.

Веган масло разтопено - 100 г

Черен пипер

Чесън на прах

Начин на приготвяне:

За тези различни кебапчета пробийте корите на зеления банан навсякъде с остър нож. Задушете зелените банани на пара, докато омекнат, за около 10 минути в подходящ съд. Готови са, когато вилицата ги надупчи лесно. Внимателно извадете бананите от уреда за пара и докато са още горещи, отстранете корите и намачкайте добре с вилица. Не оставяйте на бананите време да се охладят, защото няма да се пасират добре.

Поставете нахута в купа и го намачкайте хубаво с чисти ръце или пасатор. Текстурата трябва да е доста гладка, но все пак малко твърда. Добавете пасираните банани, настърган лук и подправки. Започнете да обработвате сместа с ръцете си, за да разбъркате добре всички съставки (около 3-4 минути). След като разбъркате, добавете олиото, обикновеното брашно и брашното от нахут.

Месете до получаване на мека смес около 3 минути. Покрийте и оставете да почине за 30 минути. Оформете кебапчета с мокри ръце. Ако сместа е лепкава, добавете брашно. Изпечете кебапчетата в грил тиган на среден огън заедно с веган маслото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest