Вайсбратът представлява горната част на бута на телето и по-точно - мускулите от външната част на бута. По форма наподобява свинското бонфиле. Това е най-крехката и вкусна част от месото на животното. Всички ястия с телешки Вайсбрат са леки, ароматни и невероятно апетитни. Тук ще намерите рецептите за две от тях.
Телешки вайсбрат на фурна
Необходими продукти: 2 телешки вайсбрата, 100 г сушени кайсии, 100 г сушени сливи, 1 ч.ч. червено вино, ¼ ч.ч. оцет, 4 с.л. соев сос, 3 скилидки чесън, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. джинджифил, 1 ч.л. розмарин, 4 шушулки кардамон, 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне: Месото се почиства от ципите. Всички подправки, виното, оцетът и соевият сос се сипват в тенджерка и се слагат на котлона, докато заврат. Месото се залива с получената марината. Добавя се накълцан на ситно чесън и се прибира в хладилника за едно денонощие.
На следващия ден месото се вади и се слага в тавичка. Полива се с цялата получена течност. Отгоре се нареждат сушените кайсии и сини сливи. Тавата се покрива с фолио.
Фурната се загрява на 200 градуса за около 20 минути, след което се намалява на 180 градуса. Месото се пече около час. Готово е, когато течността се изпари и остане гъст сос. Ако е необходимо, по време на печенето се долива малко вода.
Телешкият вайсбрат се сервира в голямо плато, нарязан на тънки шайби и полят със соса. Може да се сервира и в индивидуални чинии с гарнитура от ориз.
Телешки вайсбрат с гъби
Необходими продукти: 350 г от телешки вайсбрат, 1 с.л. горчица, черен пипер, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. майорана, 1/2 глава стар лук, 200 г гъби печурка или кладница, 100 мл ароматно бяло вино, розмарин, сол, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. масло
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на шайби с дебелина около 1.5 см. Начуква се много внимателно. Намазва се обилно с горчица от всички страни и се поръсва с черен пипер. Оставя се настрана за около час.
Мазнината се загрява в тиган. Брашното и майораната се смесват. Шайбите вайсбрат се овалват в брашното и се запържват от двете страни до златисто. След като са готови, се вадят и в същата мазнина се задушава много ситно нарязаният лук. Когато омекне, се добавят 2-3 нарязани на ивички гъби, 100 мл вино и 100 мл вода, розмарин и сол. Месото се връща в тигана и се покрива с капак. Намаля се на най-ниската степен и се задушава за около 30-40 минути.
В друг тиган се пържат останалите гъби в смес от масло и зехтин. При сервиране те се поднасят като гарнитура към готовото месо.
Коментари