Клафути представлява френски сладкиш с вълшебен аромат и вкус. Името му идва от романски и означава пълня. Клафути се състои от тесто и пълнеж от плодове. Класическият десерт се приготвя с череши или вишни, на което са оставени дръжките и костилките. Разновидностите му обаче са много повече. Тук ще откриете три превъзходни рецепти за клафути.
Клафути с кайсии
Необходими продукти: Масло, кристална захар, 3 яйца, ½ ч.ч. захар, 6 с.л. брашно, 1 ½ ч.ч. бита сметана, 2 ч.л. ванилова есенция, 1 ч.л. лимонова кора, щипка сол, 2 с.л. прасковен ликьор, 6-8 кайсии
Начин на приготвяне: Яйцата и 1/3 ч.ч. захар се разбиват на миксера. Добавят се брашното, битата сметана, ваниловата есенция, лимоновата кора, щипка сол и прасковеният ликьор. Сместа се оставя настрана за 10 минути.
Тавата за печене се намазва с масло и се поръсва с кристална захар по дъното и стените. Кайсиите се обелват и изчистват. Нарязват се на големи резени и се поставят в тавата. Върху тях се изсипва готовото тесто и се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Клафути с череши
Необходими продукти: 2 ч.ч. череши, 2 с.л. белени бадеми, 3 яйца, 1 ч.ч. бяла захар, 1 с.л. кафява захар, щипка сол, ½ ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бадемов екстракт, 1 ½ ванилова есенция, пудра захар
Начин на приготвяне: Черешите се смесват с бадемите. Добавят се яйцата, двата вида захар, щипка сол и ½ ч.ч. брашно. Бъркат се до получаване на гладка смес. Добавят се прясното мляко, бадемовият екстракт и ваниловата есенция. Разбива се до гладкост. Получената смес се изсипва в намазана и поръсена с брашно тава. Пече се на 180 градуса за 40-50 минути. Готовият десерт се вади и се оставя да изстине. Поднася се поръсен с пудра захар.
Клафути с ябълка и малини
Необходими продукти: 425 г малини, 1 ябълка, 1 с.л. пудра захар, 1 с.л. ванилов екстракт, 2 с.л. брашно, пудра захар
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на средна температура. Скарата се поставя на 20 см от реотаните. Формата за печене се намазнява. На дъното се нареждат малините и нарязаната на ситно ябълка.
В отделен съд се смесват заквасената и готварската сметана, 1 яйце, 1 с.л. пудра захар, 1 с.л. ванилов екстракт и 2 с.л. брашно. Разбъркват се, докато продуктите се смесят добре. Полученото се изсипва върху плодовете. Десертът се пече десет минути. След като изстине, се поръсва с пудра захар. Може да се поднесе със сладолед или заквасена сметана.
Коментари