Макар мнозина да считат, че пачата е типичната супа за простолюдието, тя всъщност е много питателна и не изисква особени усилия за приготвяне. Не е подходяща за най-горещите месеци, но няма нищо по-хубаво от това да си хапнете пача с чаша червено вино, когато навън стане хладно. Ето 3 рецепти за вкусна пача, които вероятно може да сте позабравили:
Овнешка пача
Необходими продукти: 500 г овнешко месо от ребрата, 1 глава чесън, 3 с.л. оцет, 3 яйца, сол на вкус, няколко зрънца черен пипер.
Начин на приготвяне: Овнешкото месо се слага в подсолена вода да ври и след като е готово, се обезкостява, като месото се връща обратно в бульона. Добавят се зрънцата черен пипер, счуканите скилидки чесън, оцета и супата се застройва с предварително разбитите яйце.
Пача от свински крачета
Необходими продукти: 1 кг свински крачета, свински уши и свинска опашка, 1 глава кромид лук, 2 сухи чушки, 2 глави чесън, 2 моркова, парче целина, 2 дафинови листа, 2 с.л. оцет, 1 с.л. настърган на дребно хрян.
Свинското месо се залива със студена вода и се слага да ври, най-добре в тенджера под налягане. Когато омекне, се обезкостява, връща се в прецедения бульон и към него се добавят нарязаните лук, чесън, моркови, целина, стритата суха чушка и подправките без хряна. Той се слага най-накрая, когато пачата е вече готова.
Свинска пача от джолан
Необходими продукти: 1 свински джолан, 2 свински крачета, 2 глави кромид лук, 1 глава чесън, 2 дафинови листа, 5 малки сухи люти чушки, парче целина, 3 с.л. оцет, няколко зрънца бахар, няколко зрънца черен пипер, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото и краката се заливат със студена вода, в която е добавено малко сол и дафиновия лист. Вари се, докато месото може да бъде обезкостено. Бульонът се прецежда, месото се връща в него и се добавят нарязаните на едро лук и скилидките чесън, стритите люти чушки, целината, бахара и черния пипер. Вари се до пълна готовност, ако е необходимо, се добавя още сол. След това пачата се изсипва в подходящ съд и се оставя да изстине, докато се желира. Сервира се студена, поръсена с малко магданоз.
Коментари