Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три рецепти за картофени сладкиши

Три рецепти за картофени сладкиши

картофени мекици

Когато говорим за сладкиши, всеки си представя различни кексове, торти, бисквити и какво ли още не, които се приготвят от замесено с брашно тесто. Много по-нестандартни и изненадващи за гостите обаче са сладкишите, приготвени от зеленчуци, или по-точно от картофи. Ето 3 изкусителни рецепти, които биха Ви помогнали да впечатлите близките си:

Сладки картофени крокети

Необходими продукти: 600 г предварително обелени картофи, 3 с. л. олио, 6 яйца, 4 с. л. брашно, 120 филирани бадеми, сол и захар на вкус, пакетче ванилия

Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на кубчета и се варят за около 15 минути, след което се запичат във фурната за 5 минути. Слагат се в купа, добавя се маслото, ванилията, сол и захар на вкус и всичко се разбърква. Пюрето се слага на котлона, разбърква се, за да изсъхне леко, и към него се прибавят 3 жълтъка. Отново се разбърква. От тази смес се оформят крокети, които се овалват в брашното, в разбитите 3 яйца и във филираните бадеми. Изпържват се в мазнина за около 3 минути и са готови за сервиране.

Картофени понички

Картофени бухти

Необходими продукти: 500 г обелени и сварени картофи, 14 г суха мая, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко, 100 г захар, 125 мл олио, 2 яйца, 1 кг брашно, 150 г пудра захар, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Картофите се размачкват на пюре. В купа се разтваря маята заедно с 120 мл вода и към нея се добавя картофеното пюре, захарта, млякото, олиото, яйцата и сол на вкус. Разбърква се добре и внимателно се добавя брашното отново с разбъркване. Полученото тесто се оставя да втасва покрито за около 2 часа, след което се разточва на кора. Изрязват се кръгчета, които се изпържват във фритюрник. След като са готови се поливат с размитата с вода пудра захар.

Картофена торта

Картофена торта

Необходими продукти: 350 г сварени картофи, 220 г захар, 9 яйца, 150 г смлени бадеми, 3 с. л. нишесте, 1 ванилия, пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: Картофите се намачкват и се добавят към разбитите със захарта жълтъци, бадемите, ванилията и картофеното нишесте. Накрая се добавят и разбитите на пяна белтъци и се замесва тесто. То се изсипва в намазнена форма и се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна. Така приготвената торта се оставя да изстине и се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest