С годините този невероятно вкусен и ободряващ италиански десерт придобива различен облик. Може да бъде разпознат в редица сладоледени десерти, бишкотени торти със сметана, пудинги с бишкоти. Освен това рецептата позволява да бъдат добавяне или заменяни част от нейните съставки.
Съществуват обаче няколко много вкусни и лесни рецепти за тирамису. Такава е следната:
Лесно тирамису
Нужните продукти са две чаени чаши сварено кафе еспресо, половин чаша вино Марсала (италианско ликьорено вино), три яйца, една трета чаена чаша захар, 250 грама маскарпоне, 300 мл сметана, един пакет бишкоти и естествено какао за поръсване.
В плитък съд се смесват кафето и виното, където се напояват бишкотите. В друг съд се разбиват яйченият жълтък и захарта, към които се добавят маскарпонето с разбитата сметана.
След това се разбиват и яйчните белтъци, които се смесват с крема маскарпоне. Накрая се редят бишкоти и крем, като се завършва с крем, който се поръсва с какао.
Тирамису с крема сирене
При друга много лесна рецепта за тирамису са необходими пакет бишкоти, сметана за разбиване, кафе, ликьор кафе, крема сирене и какао за поръсване.
В подходящ съд се поставя вода да заври, като се добавя инстантното кафе, може и да бъде приготвено еспресо. В купа се разбива сметаната, към която се добавят няколко супени лъжици ликьора, но по Ваш на вкус и крема сирене. Разбиват се добре, до получаване на фина кремообразна смес. Накрая се подреждат бишкоти с крем, върху който се наръсва какаовият прах.
Тирамису без бишкоти
Друга рецепта за този италиански десерт предлага още по-лесно и евтино приготвяне. За целта са нужни три яйчни жълтъка, една четвърт чаена чаша захар, две чаени лъжички ванилов екстракт, една чаша и 1/8 маскарпоне, чаша и половина сварено черно кафе и какао за поръсване. Нареждат се продукти, които за финал се поръсват с какао. Рецептата за тирамису крем е изпълнена!
Желателно е за по-добро съчетание на отделните съставки, десертът тирамису крем да престои в хладилник поне 5-6 часа преди неговото сервиране. И най-хубавото е, че той остава свеж и вкусен до два дни след приготвянето му.
Коментари