За разлика от нас българите, които наблягаме на използването на подправки като копър, магданоз и чубрица, жителите на средиземноморските държави наблягат на ригана и босилека.
Обикновено те вървят в съчетание и са особено подходящи за приготвянето на паста и пица. И двете подправки могат да се употребяват и самостоятелно, като босилекът традиционно се използва за овкусяване на салати. Ето защо Ви предлагаме 3 рецепти с босилек, които можете да използвате по различни начини:
Ароматен зехтин с босилек
Необходими продукти: 1 л зехтин екстра върджин, няколко стръкчета пресен босилек заедно с листенцата, 8 скилидки чесън, няколко зрънца черен пипер.
Начин на приготвяне: Босилекът, скилидките чесън и зрънцата се слагат в бутилката със зехтин и престояват така поне 2 месеца. С този ароматен зехтин можете да си направите перфектни зелени салати, салати с домати, паста, пица и др.
Салата с домати и босилек
Необходими продукти: 3- 4 домата, 2 скилидки чесън, няколко листенца пресен босилек, няколко листенца рукола, 150 г биволско сирене, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. смлени орехови ядки.
Начин на приготвяне: Доматите се обелват и нарязват на филийки. Върху тях се подреждат тънки резенчета сирене. Поливат се със зехтина, осоляват се, поръсват се със счукания чесън и се поръсват със ситно нарязаните листа босилек и рукола. Най- отгоре се сипват и ореховите ядки.
Тесто за пица с босилек
Необходими продукти: 1 кофичка кисело мляко, 1 ч. л. сода, около 500 г брашно, 3 ч. л. зехтин, 1/2 ч. л. чесън на прах, 2 ч. л. сух босилек.
Начин на приготвяне: В купа се смесват част от брашното с киселото мляко, в което е разтворена содата. Към тях се добавя зехтинът, босилекът и чесънът на прах и всичко се разбърква. Добавя се и толкова брашно, колкото да се получи гладко тесто.
Това, което е хубаво е, че освен че е лесно за приготвяне, тестото може да бъде използвано веднага. Не е необходимо да го изчаквате да втаса. Това тесто ще Ви стигне за 2- 3 кръгли пици. Ако искате да направите само 1, можете да съхранявате тестото за няколко дни в хладилника.
Коментари