Мащерката често се използва в кулинарията – можете да я намерите в най-различни рецепти- и постни, и месни. Ние ви предлагаме няколко рецепти, между които има гарнитура, едно по-изискано предястие, основно. Ето и какви са нашите вкусни и ароматни предложения.
Глазирани моркови с мащерка и мед
Необходими продукти: около 2 кг моркови, парче масло, 1 с.л. пчелен мед, мащерка, сол
Начин на приготвяне: Измийте хубаво морковите и ги нарежете на едри парчета. Хубаво е, когато ги купувате, да изберете по-средни на големина зеленчуци. След като вече сте ги нарязали, изсипете ги в дълбок тиган, в който сте сложили и маслото.
Отгоре изсипете пчелния мед и подправете с мащерката – ако е прясна, нарежете я на ситно. След като започнат да се пържат, засечете не повече от 5–6 минути и добавете вода - 250 мл.
Оставете течността да заври, после оставете на по-бавен огън, докато водата се изпари напълно. Следва да посолите и след като морковите останат само на мазнина, разбъркайте още няколко минути и отдръпнете от котлона.
Следващото ни предложение също е нещо като гарнитура, но би могло да се поднесе и като основно ястие – става дума за печени картофи с мащерка. За целта ще са ви нужни около килограм пресни картофи. Ако намерите дребни, не е необходимо да ги режете.
Сложете ги в купа, след като сте ги почистили, поръсете с черен и червен пипер, сол, 1–2 с.л. мащерка и съвсем малко настъргана лимонена кора. Разбъркайте с ръка и изсипете в тава, в която сте налели зехтин. Полейте картофите и отгоре с мазнината и долейте вода (може и бира), след което запечете на умерена фурна, докато омекнат картофките.
Последното ни предложение е за предястие с козе сирене. Спокойно можете да го поднесете на гости или да си го приготвите за важен случай. Нужно ви е козе сирене – около половин килограм. Нарежете сиренето на филии – дебели около сантиметър. Загрейте фурната на горен реотан.
В купичка смесете мед (трябва да бъде течен), мащерка, малко черен пипер и малко зехтин. Разбъркайте сместа и полейте всяко сиренце. След това наредете сирената върху хартия за печене и ги сложете във фурната. Печете, докато станат леко кафеникави.
Коментари