Бабина душичка е чипровското наименование на мащерката.
Родината на мащерката е Средиземноморието и тя има около 350 разновидности, но само три от тях се използват в кулинарията – обикновената, лимоновата и кимовата.
Характеристики на бабината душичка
Ароматът на мащерката е силен и приятен, напомнящ нещо средно между кимион и анасон. След изсушаване много от подправките губят аромата си с времето, но това не се отнася за мащерката. При правилно съхранение тя не го губи най-дълго и след топлинна обработка напълно разкрива аромата си.
Вкусът на растението мащерка е остро-пикантен, стипчив, с лека горчивина и едва доловимо усещане за парене, със землист послевкус.
Послевкусът оставя горчиви, освежаващи, смътно подобни на ментови нюанси. Нека видим кои храни да подправяме с бабина душичка!
Кулинарна употреба на бабина душичка
Овкусяване на месо с бабина душичка
Ароматните клонки, пресни, сушени цели или смлени, са идеални за овкусяване на птици или месо, особено агнешко. И няма значение дали ги печете, задушавате, гответе вкъщи на скара или на открит огън.
Билката често се добавя при приготвянето на домашни колбаси или пастети.
Подправяне на риба с бабина душичка
Печената или пържената риба с мащерка е вкусно ястие, което е еднакво подходящо както за ежедневна, така и за празнична трапеза. За готвене можете да вземете сьомга, треска, шаран, сафрид, пъстърва, щука и др.
Изсушената мащерка се смесва с панировка, брашно или се добавя към кайма от риба.
Супи, основни ястия, салати с бабина душичка
С бабина душичка се подправя ориз, паста, яйца, боб, грах, леща. Задушават се зеленчуци, приготвят се зелева чорба, супи, бульони, яхнии, леки сосове, тесто за печене на хляб.
Перфектно допълва салати от домати или картофи. Обикновено се използва сушена, но в някои салати могат да бъдат добавени ситно нарязани пресни листа.
Бабина душичка е подходяща и за овкусяване на сирена, пици, спагети.
Напитки с бабина душичка
Чаят от мащерка има приятен вкус и аромат. Подобрява настроението, облекчава умората, загрява и ободрява.
С такава ароматна добавка се приготвят алкохолни и безалкохолни напитки (лимонади и коктейли). Мащерката се използва и при приготвянето на ликьори.
Бабина душичка в консервирането
Пресни и сушени клонки от мащерка, както и копър, се използват за мариноване на домати и краставици. Консервираните зеленчуци са по-ароматни и пикантни.
Билкови смеси с бабина душичка
Използването на бабина душичка в кулинарията не се ограничава до използването ѝ само като независима подправка. Тревата успешно "съжителства" с други в състава на популярни смеси.
„Заатар“ е ароматна арабска подправка.
„Смес от италиански подправки“ - мащерката е един от компонентите, която допълва основния състав.
„Creole Mix“ - креолска подправка
„Дука“ е египетска смес
„Букет Гарни“ - малък букет от вързани пресни или сушени подправки, които се изваждат от съда след като се сварят.
Като подправка бабина душичка може да се добави към почти всяко ястие.
При готвене мащерката трябва да се слага рано, в началото на процеса, защото напълно разкрива аромата си при продължителна топлинна обработка и за да има време да отдели етеричните си масла.
Вижте също:
Коментари