Мащерката е билка от семейство Устноцветни с над 350 вида, но тя е нещо повече от обикновено растение. Внушаващ е спектърът ѝ на приложение. Древните египтяни са я използвали при ритуалите на балсамиране, а гърците са я използвали като тамян заради изключителния ѝ аромат.
Благодарение на отличителния си вкус, мащерката се е превърнала в една от най-често използваните подправки в кулинарията.
Освен красива и ароматна, мащерката е и много полезна. Чрез редовната ѝ консумация - под формата на чай, като подправка, етерично масло или тинктура, няма значение как и колко, тя ще ни поддържа здрави и красиви.
Освен вкусовите си качества мащерката се изтъква като много полезна билка с бързо нарастваща репутация благодарение на лечебните си качества: да подпомага лекуването на акне и високо кръвно налягане.
Важно е да се знае, че бременните жени не бива да консумират чай от мащерка, тъй като това може да доведе до спонтанен аборт.
В галерията горе може да видите основните здравословни ползи от мащерката, за да разберете как да облекчите състоянието си.
Коментари