Ползите за здравето от мащерката включват освобождаване от дихателни и стомашно-чревни проблеми, подобряване на умствената острота и защита от причиняващите рак токсини. Тези ползи са резултат на богатото съдържание на антиоксиданти в мащерката.
Мащерката съдържа различни важни биофлавоноиди и летливи масла, включително тимол. Тимол е етерично масло, което има много силни антиоксидантни свойства. Благодарение на своята уникална комбинация от антиоксиданти, мащерка се смята за една от най-добрите антиоксиданти храни, а маслото от мащерка намира голямо приложение в ежедневието ни.
Мащерката е мощно антисептично и антибактериално средство. Много билкови лекарствени препарати съдържат мащерка или едно от нейните етерични масла. Мащерката е много добър източник на калций, желязо, манган, хром, витамин К и влакна.
Малко известен факт е, че билките (и подправките), като мащерка имат далеч по-големи концентрации на антиоксиданти, отколкото всеки друг плод или зеленчук. Билките също съдържат особено голямо разнообразие от антиоксиданти, което ги прави един от най-добрите антиоксиданти храни.
Антиоксидантите са хранителни съединения, открити в почти всички растителни храни (и също се произвежда в тялото ни). Основната работа на антиоксидантите е да защитава вашите клетки срещу оксидативен стрес, причинен от свободните радикали, които се считат за основна причина за процеса на стареене.
Защита срещу свободните радикали с антиоксиданти е най-ефективният начин за намаляване на риска от много здравословни проблеми, свързани с процеса на стареене. Ползите от антиоксидантите включва мощна защита срещу всички видове дегенеративни заболявания като рак, сърдечни заболявания, диабет, артрит, дегенерация на макулата, болест на Алцхаймер, и още много други.
Антиоксидантите работят заедно, в синхрон и всеки един има своите специфични характеристики и предимства. Един антиоксидант може да работи на места в тялото, където друг не може да отиде.
Консумирането повече билки и подправки увеличава антиоксидантите, които можете да получите, и е една от най-ефективните мерки които можете да вземете срещу болест и преждевременно стареене.
Мащерката има отхрачващо и бронхиално анти-спазмолитични свойства, което я прави полезна при лечението на остър и хроничен бронхит, възпалено гърло, кашлица, ларингит и астма. Ползите за здравето от мащерката са приложени във водите за уста, за лечение на възпаления на устата, инфекции на гърлото, както и за предотвратяване на възпаление на венците. Мащерката е често срещана съставка в билковите капки за кашлица.
Ползите за здравето от мащерката са установени, че помагат за отпускане на мускулите на стомаха, така че може да се използва за облекчаване на стомашно-чревни проблеми, като хроничен гастрит, липса на апетит, лошо храносмилане, на дразнимото черво и колики. Мащерката работи за премахване на паразитите в стомашно-чревния тракт. Пиенето на чай от мащерка е полезно за подпомагане да се разтвори и отстрани слузта от стомашно-чревния тракт.
Мащерката съдържа терпеноиди като розмаринова киселина, която са признати със превантивните си свойства срещу раковите заболявания. Редовната консумация на мащерка може да увеличи количеството на DHA (докозахексаенова киселина, омега-3 мастни киселини) в мозъка, бъбреците и мембраните сърдечни клетки.
Мащерката може да бъде полезна при лечението на болестта на Алцхаймер, артрит, кожни заболявания и мускулни крампи. Като тоник, мащерка се смята, че стимулира нервната система, облекчава нервни разстройства, депресия, кошмари, нервно изтощение и безсъние. Мащерката действа като бустер с паметта и ви помага да се концентрирате.
Коментари