Пържените картофи са любими на много хора, но е важно как се пържи този вкусен зеленчук, за да е възможно най-полезен и най-приятен за консумиране.
Златистата коричка на пържените картофи се образува, ако те се пържат правилно. По-светлите сортове картофи са идеални за супи и пюрета, а не за пържене.
Ако искате картофките да са хрупкави и да запазят формата си при пържене, изберете жълти или розови на цвят картофи. От значение е рязането на картофите.
Колкото по-тънко нарежете картофите, толкова по-добре ще се изпържат. Ако нарежете картофите на дебели парчета, ще се наложи да ги пържите по-дълго.
За да са вкусни картофките, отстранете излишното нишесте от тях. Това ще направи пържените картофки по-хрупкави. Нарежете картофите и ги измийте, след това ги накиснете за половин час във вода.
Извадете и подсушете. Ако остане вода по картофите, по време на пърженето ще пръска мазнина. Пържете картофките в предварително загрята мазнина.
Мазнината трябва да покрива картофките наполовина. Пържете ги на силен огън и често ги обръщайте, за да се изпържат равномерно. Ако не искате хрупкави, а меки картофки, добавете малко вода.
За да се изпържат картофките равномерно, пържете ги под капак, но за тази технология се изисква да ги пържите на по-слаб огън. Когато картофките са готови, посолете ги, поръсете ги с нарязан на ситно чесън или зелен лук.
Не солете картофите в началото на пърженето, защото те няма да станат хрупкави. Ако обичате пържени картофи с пържен лук, пържете ги отделно и после ги смесете.
Други картофки, които не са изцяло пържени и също можете да опитате, са любимите ни картофи соте, а защо не да опитате и едни вкусни задушени картофи.
Коментари