В случай че сте любители на доматите, то знаете какво представляват доматите от сорта червен градински домат, доматите сълзица, чери доматите или всички онези с имена на сърца - домати биволско сърце, слоново сърце, розово сърце, бяло сърце, шоколадово сърце и т.н. В този ред на мисли, няма как да не сте чували и за доматите Рома, с които ще ви запознаем по-подробно в следващите редове.
Поради перфектното си адаптиране към различни климатични условия доматите Рома се отглеждат както в САЩ и Мексико, така и в Австралия, Азия, както и в страните от Европейския континент. Интересно е да се спомене, че името Рома съвсем не означава, че римляните са си похапвали от тези домати. Истината е, че нито един римлянин не би могъл да вкуси от тяхната сладост поради факта, че доматите като цяло са навлезли от Новия свят след откриването му от Христофор Колумб. До 16 век домати в Европа не е имало.
Дори и след като са започнали да се внасят към Стария континент надали някой жител на Рим би дръзнал да ги пробва, защото те спадат към така известните видове от сорта Беладона ( подобно на картофите и патладжаните, които са се отглеждали в Източна Азия и Европа), които са изключително отровни. Предполага се, че от Беладона са загинали (умишлено отровени) много римски папи и императори, включително и Октавиан Август. Кой би дръзнал да пробва какъвто и да е домат, камо ли да размишлява какъв сорт е?
Връщаме ви към темата за доматите Рома.
Доматите Рома са изключително адаптиращи се към климатичните условия, рядко биват изложени на болести и същевременно дават много плодове. Особено популярни са в Австралия, Русия, Холандия и Средиземноморските държави. Отглеждат се без проблемно на открито, но ако са в региони, в които има температурни спадове през нощта, е по-добре да ги засадите в оранжерия.
Доматите Рома имат ярко червен цвят и леко продълговата форма. Средното тегло на плодовете е около 80 г, като те се появяват на клончета по няколко на брой.
Подобно на скромните размери на доматите, така и храстчетата, които дават живота им, са с малки размери, рядко достигайки над 0, 8 м височина. От засаждане на 1 кв. м можете да получите над 10 кг реколта.
Кулинарната употреба на доматите Рома е много широка, но вероятно са най-известни с това, че от тях се приготвят доматени консерви, доматено пюре, кетчуп и всякакви доматени сосове. Могат да се замразят без да губят хранителната си стойност или вкусовите си качества, както и да се изсушават. Всъщност повечето мастър шефове препоръчват да използвате именно сорта Рома, ако искате да имате сушени домати за зимата.
Някои хора са на мнение, че Рома не са особено подходящи за приготвянето на салати, но по този въпрос може доста да се спори. Не на последно място трябва да се изтъкне и факта, че те са особено издръжливи и можете да ги съхранявате много дълго време в пресен вид, Т.е. можете да ги използвате за любимата си салата във време, в което сезона на традиционните домати вече е отминал. На практика доматите Рома са чудесни за всякакви кулинарни цели и ако все още не сте се „запознали“ с тях е крайно време да го сторите.
Вижте още как да различите дома Рома от сорта Ръгби, както и кои са най-сладките сортове домати.
Коментари