Сушените домати станаха популярни през последните години. Те се приготвят много лесно и имат необикновен пикантен вкус и аромат. За сушене са най-подходящи добре узрелите, не особено големите месести домати с плътна структура.
Най-добре е, ако са узрели на слънце, а не в оранжерия, тъй като узрелите на слънце домати имат по-ярко изразен аромат и вкус. Изберете домати, които са с гладка и чиста повърхност, без гнили места. Те трябва да са узрели, но не и прекалено презрели, без никакви петна.
Избирайте твърди домати. Подходящи са не само дребните домати тип Консерва, но дори доматчетата чери. От около 15 килограма пресни домати ще получите около килограм и половина сушени домати.
Преди да сушите доматите, трябва да ги измиете, да ги нарежете на филийки и да изчистите семките и преградите в тях и според предпочитанията да ги обелите или да не го правите. Обелените домати се сушат по-бързо, но необелените запазват формата си и имат по-пикантен вкус. Също така може да изсушите домати и без да премахвате семките.
Можете да разрязвате доматите не само на филийки, но също така на половинки или четвъртинки. За сушенето на доматите ще ви трябват също така розмарин, риган и босилек, а за по-наситен аромат добавете черен пипер, лют червен пипер, кориандър и джинджифил. Добре е подправките да се счукат в хаванче преди да ги добавите в зехтин, с който ще залеете сушените домати. Можете да добавите също така нарязан на ситно чесън в зехтина.
За сушенето на доматите ще ви трябва морска сол. Но тя е необходима само ако сушите доматите на слънце. На въздух доматите се нареждат в намазано с мазнина сито, което се покрива с марля. Доматите се обръщат два пъти на ден и след около седмица са готови. През нощта се внасят в помещение.
Във фурната сол не ви трябва. Във фурната е най-добре да наредите доматите върху намазана с мазнина хартия за печене. При температура 100 градуса във фурната доматите ще се изсушат за десетина часа. Доматите трябва да се изсушат, а не да се изпекат. Може от време на време да отваряте вратата на фурната и да я оставяте полуотворена, като първите няколко часа не е добре изобщо да я отваряте.
След като изстинат, готовите сушени домати се слагат в голям буркан и се заливат със зехтин с подправки.
Прочети също:
Коментари
Бих пробвала и сушене на слънце, но ако може някой да обясни за солта - наръсва се върху доматите, така ли да разбирам? Или те се сушат върху нея.