Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как си приготвим сушени плодове в домашни условия

Как си приготвим сушени плодове в домашни условия

Как си приготвим сушени плодове в домашни условия

Какво ще кажете да си изсушите плодове у дома, осигурявайки си сладки моменти и апетитни съставки за своите плодови кексове и сурови бонбони?

По принцип можете да изсушите всякакви плодове във фурната само за няколко часа. Популярните опции за сушени плодове включват кайсии, череши, червени боровинки, ябълки, банани и дори домати, но можете също да опитате да изсушите манго, цитрусови плодове, праскови, киви, ананаси - каквото и да е.

Приготвянето на домашни сушени плодове се извършва по 2 основни метода:

Сушене на плодове на открито

Тази техника е подходяща за тези, които живеят в район, където процентът на влажност е относително нисък.

За да изсушите плодове на открито, измийте и нарежете плодовете, поставете ги в голяма тава, покрита с абсорбираща хартия. Формата се поставя във възможно най-проветриво помещение (не климатизирано) и всеки ден се сменя попиващата хартия и се обръщат филийките.

Имайте предвид, че процесът на сушене на въздух продължава между 10 и 14 дни.

Сушене на плодове в тава

Сушене на плодове в домашна фурна

Най-лесното нещо на света. Загрейте фурната на 60 градуса в режим "Турбо". За времето, необходимо за загряване на фурната, нарежете плодовете на тънки филийки и подредете върху плътна решетка за печене. Плодовете могат да се подправят малко с канела или карамфил (разбира се смлян) и се разбъркват добре.

Имайте предвид, че всеки плод изисква различно време за сушене, но минималната продължителност е 6 часа – минимум.

Проверявайте фурната от време на време и се уверете, че не е прегоряла.

Как да съхранявате сушените плодове?

Най-добрият начин за съхранение на сушени плодове ще е на хладно и сухо място, когато са в херметически затворен съд, като е по-добре да изберете контейнер с вакуумно затваряне, за да осигурите възможно най-малко проникване на кислород в контейнера.

Как се съхраняват сушени плодове

Предпочитат се, разбира се, стъклени съдове, а ако искате да запазите сушените плодове за дълго време, трябва да ги съхранявате в хладилник.

Сушените плодове се съхраняват в голямо вълнение в стъклен буркан със затворен капак.

Така можем да им се радваме дори 3 месеца напред.

Следователно сушените у дома плодове са много добри доставчици на енергия и могат да се използват като добавка в:

- плодови сладкиши;

- класически тарталети;

- сурови десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest