Когато се опитваме да се храним по-здравословно, сушените плодове често изглеждат като чудесен избор за енергия с малко калории.
Изсушени в домашни условия, те са сладки, вкусни и все пак ги наричаме „плодове“. Но колко наистина диетични са, особено ако ги приготвим у дома?
Няма спор, че домашно сушените плодове са много по-добър вариант от онези по магазините, които често съдържат добавена захар, консерванти или глюкозо-фруктозен сироп.
Когато ги приготвим сами, имаме контрол върху целия процес на сушене. Лично избираме зрелите плодове, не добавяме нищо излишно и знаем точно какво слагаме в устата си.
Сушенето концентрира захарите в плодовете. Естествените захари в плодовете не изчезват при сушене, а напротив, те се концентрират. Така например една чаша грозде съдържа почти същото количество калории, както една малка шепа стафиди. Затова макар сушените плодове да са естествени, те са и калорични. Разбира се това не ги прави "лоши", но означава, че с тях трябва да се внимава, особено ако следим калориите.
Добрата новина е, че сушените плодове запазват повечето си витамини, полезни вещества и фибри. Те имат уникалното свойство да засищат, подпомагат храносмилането и са чудесен начин да се избегнат преработените сладки изкушения. Ако например между храненията изядете няколко парченцасушена ябълка или кайсия, ще дадете на организма си ценни вещества и ще избегнете вредните въглехидрати, изобилстващи в сладкишите.

Вече може да се отговори на въпроса диетични ли са домашните сушени плодове. Да, диетични са, когато ги хапваме балансирано, в количества, които ни засищат и ни карат да се чувстваме пълни с енергия.
Те са много по-добра алтернатива от шоколадовите десерти, особено ако търсим нещо сладичко през деня.
Със сигурност най-добрите за диетата ни са сезонните плодове, които растат на родна земя. Винаги можем да подберем плодове, които да изсушим у дома, така че да се радваме на безопасно, вкусно и полезно плодче. Ето кои български плодове са особено подходящи за домашно сушене:
- Ябълки - най-популярните и лесни за сушене плодове. Добре е да се избират узрели и леко кисели сортове като Айвания, Златна превъзходна или Флорина. Нарязват се на тънки резени и се сушат бавно на ниска температура;

- Круши - чудесни за сушене са сортове като Паскалева масловка или Българска масловка. Крушите имат високо съдържание на захари, така че излизат особено сладки и ароматни след сушене;
- Сини сливи - класика за сушене у нас. Сортът Стенлей е особено популярен и се използва не само за сладки сушени сливи, но и за варене на компоти и сладка;
- Кайсии
Сушените кайсии са едни от най-вкусните – сладки, леко кисели и много ароматни. Важно е да се използват добре узрели плодове, без повреди;
- Череши и вишни - те са малко по-сочни и изискват повече време за сушене и малко повече внимание, но резултатът си заслужава. Идеални за добавка към сладкиши и мюсли;

- Грозде - за да си направим домашни стафиди, подходящи са безсеменни сортове грозде като Султанина. Стафидите се правят по-бавно, но вкусът е плътен и много различен, от онези, които се предлагат в магазинната мрежа;
- Праскови - нарязани на тънки резени, те стават сладки, леко дъвчащи и много подходящи за бързи закуски или добавка към овесени ядки;
- Дюли - малко по-рядко избирани за сушени, но дюлите в сушен вид са много ароматни. Най-добре се получават, ако предварително се бланшират леко, за да омекнат;

- Райски ябълки - отличен избор за късно есенни сушени плодове. Райските ябълки се сушат когато са твърди. Процесът на сушене премахва неприятния вкус на по-зелените плодове. Нарязват се на тънки резени и се получават съвършени, сладки, хрупкави, топящи се при хапване плодчета. Сушените райски ябълки са божествено вкусни и определено си струва да приготвим вкъщи.
Най-добрият подход да включим сушените плодове в диетата си е, те да бъдат като допълнение към овесена каша, кисело мляко или домашни мюсли. А и самото сушене у дома може да се превърне в удоволствие – ароматът на ябълки, сини сливи или портокалови корички, които се сушат бавно във фурната, носи усещане за уют и грижа.
Коментари