Дюлите са едни от най-късните есенни плодове, като след тях се обират единствено мушмулите. Могат да се съхраняват свежи в хладни и проветриви помещения, да се правят на сладка, мармалади и компоти или да се сушат. Дюлите се сушат много лесно, но все пак трябва да спазвате някои правила.
На първо място плодовете могат да се сушат както цели, така и нарязани. По-малките плодове като череши, боровинки, сливи, смокини и т.н. се сушат цели, но ябълките, кайсиите, крушите и дюлите се сушат нарязани. За целта изберете здрави дюли, които нямат наранявания и развалени участъци. Измийте ги много добре и ги нарежете на не много дебели парчета, почистете ги старателно от семките.
Потопете ги за около 3 минути в солена вода – на 1 литър вода слагайте по 1 ч.л. сол. След това наредете парченцата дюли върху решетка и ги сложете да се сушат на слънце. Щом се стъмни прибирайте плодовете, а на следващия ден при изгрев слънце отново ги изваждайте.
Повтаряйте процедурата, докато плодовете се изсушат. Внимавайте да не ги пресушите, защото няма да бъдат много вкусни. Съхранявайте сушените дюли в плътно затворени найлонови торбички в хладни и сухи помещения, далеч от различни насекоми и директна слънчева светлина.
Виж още как правилно се съхраняват дюлите, защо да ядем повече дюли и за какво са полезни листата на дюлята.
Коментари