Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изсушим банани

Как да изсушим банани

Как да изсушим банани

Ако обичате да хапвате сладко, но искате да се храните здравословно, можете да обърнете внимание на сушените плодове. Те съдържат голям брой витамини и минерали и тяхното калорично съдържание е много по-ниско от това на сладкишите.

Една от не толкова баналните закуски са сушените банани. Могат да се използват като самостоятелно ястие или смесени с различни добавки. Сушените банани имат приятна текстура, деликатен аромат и естествена сладост. Съхраняват се дълго време, не заемат много място и са чудесни за хапване на път, във фитнеса или на работа.

Специфика на сушенето в домашни условия

Процесът на сушене на банани се извършва при температура не по-висока от 40 °C, което осигурява намаляване на влагата в продукта. В същото време ензимите се активират и придават специален вкус и аромат на плодовете, правейки тяхната текстура еластична. Парчетата не трябва да се ронят или чупят.

За сушене се избират цели зрели банани, без признаци на разваляне с минимален брой тъмни петна. Презрелите и набръчкани плодове няма да работят. Бананите се измиват и подсушават.

Банани
Снимка: Maximilian Stock Ltd.

Малките банани от сорта Baby се считат за идеални по размер. Чрез премахване на банановата кора такива плодове могат да бъдат изсушени дори цели. По-големите екземпляри се нарязват на 4 части по дължина или на кръгове. Ситно нарязаните парчета ще бъдат по-сухи.

Препоръчително е бананите да се подготвят, за да запазят цвета си. За целта филийките се потапят за кратко в студена вода с добавка на лимонов сок. След това се изваждат и се оставят да изсъхнат.

Има три начина да изсушите банани у дома. За целта е нужна технология, която осигурява бързо изсушаване на топъл вятър или течение, предотвратявайки гниене и разваляне.

Как да изсушите банани във фурната

Сушенето на банани във фурната е бърз и достъпен начин за обработка, всяка домакиня има своя собствена рецепта. След предварителна подготовка плодовете се нареждат върху тава или решетка, като се оставят малки разстояния между тях. За да не залепват, тавата се покрива с хартия за печене и се намазва леко с растително масло. Фурната се загрява до 40°C и там се поставят заготовките.

За да протече процесът правилно, включете вентилатора на фурната или оставете вратата открехната. Резените трябва да се обърнат за равномерна загуба на влага. Бананите се намаляват по размер (с 1/5 част). Времето за сушене зависи от размера на парчетата и температурата във фурната (около 4-8 часа). На повърхността на готовите сушени банани се появява характерен бял налеп.

Предимствата на този метод са, че всеки има фурна и става бързо. Недостатъците са, че е нужен постоянен контрол на температурата, необходимостта от обръщане и вероятността за получаване на варен продукт.

В електрическа сушилня

Сушени банани

В електрическата сушилня бананите са по-гладки и красиви. Процесът на обработка е автоматизиран. Плодовете се подреждат върху тави, оставяйки празнини и се задава времето. Мощен вентилатор и наличието на дупки на решетката изсушават плодовете без допълнително обръщане. След като изключите таймера, сушените плодове са готови. Те трябва да се поставят в голяма купа и да се оставят за два часа.

Предимствата на този метод са, че става лесно и плодовете имат естествен вид. Минусите са консумацията на енергия и необходимостта от изравняване на влагата (в отворена купа).

Сушене на банани на слънце

Сушенето по естествен начин е за предпочитане за запазване максимално ползата на бананите. Този метод напълно елиминира въздействието на високите температури, което може да намали количеството на витамините и да промени вкуса на крайния продукт. Нарязаните банани се увиват в тензух и се окачват на връвчици високо от земята на слънчева светлина.

Освен това те могат да бъдат разположени върху специални дървени палети в хоризонтално положение. Предпоставка за висококачествени готови сушени плодове е течение и сухо горещо време. През нощта тези заготовки се внасят в къщата и се излагат на слънце само след като росата изсъхне.

Предимствата са рентабилност и екологичност, а недостатъците са влияние то на метеорологичните условия, наличието на насекоми и птици, трудоемкостта и продължителността на процеса (2-4 дни).

Съхранение и използване на сушени банани

Изсушаване на банани

Готовите резени банан се поставят в пластмасови кутии или стъклени буркани. Те се съхраняват добре в хладилник или шкаф до една година. Съдът със сушени банани трябва да бъде херметически затворен. Това ще удължи срока им на годност, ще елиминира проникването на вредители и изветряването.

Сушените банани могат да се използват вместо здравословни сладкиши, да се добавят към зърнени закуски, извара, с тях да се украсяват десерти с банани. За да придобият оригинално звучене на ястието, кулинарите използват сушен бананов чипс в сосове за месни ястия и в топли салати.

Сушените банани вложете в която и да е ваша любима рецепта за сладкиш с банани, бананова торта или бананов пудинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest