Бананите се сушат лесно и този процес не предполага използване на химикали. Това е екологично чист продукт, който дори в промишлени количества се произвежда без добавка на консерванти и оцветители.
Начинът на сушене на банани е доста лесен. Бананите се преглеждат добре и изгнилите и ударените плодове се отстраняват.
Бананите се обелват и се разрязват по дължина или на продълговати парчета. Може да се изсушават и цели банани. Плодовете, разрязани на парчета, се слагат в тави и се сушат в печка.
Бананите се сушат на ниска температура, около 30 градуса, и процесът отнема над четири часа. За това време те губят около 20 процента от влажността си и размерът им намалява, но полезните им свойства се запазват.
Готовият продукт е с наситен кафяв цвят. След изсушаването бананите се охлаждат и се пакетират в найлонови пакетчета, а след това – в картонена кутия. Сушените банани се съхраняват на стайна температура в продължение на година.
Актуални в момента са чипсовете от банани. В малък съд се наливат 3 супени лъжици лимонов сок. Плодът се нарязва на малки тънки кръгчета с дебелина не повече от един-два сантиметра.
Тавата се постила с хартия за печене и хартията се пробива на няколко места с вилица. Всяко парченце се топва в лимоновия сок и се слага върху хартията за печене.
Сушенето на банановия чипс става за около осем до десет часа на 60 градуса. Банановият чипс се съхранява в херметически затворени кутии или пакети, които не пропускат въздух.
Сушените банани са вкусен и полезен десерт, който залъгва глада. Захарта, която се съдържа в плодовете, бързо се усвоява от организма и зарежда човек с енергия.
През лятото бананите могат да се нарежат и да се сушат на слънце, под марля, която да не допуска насекомите до плодовете. Периодично бананите се обръщат и се прибират на шарена сянка. Те са готови, когато върху повърхността им се образува бял прах – това е захарта.
Ако обичате да похапвате банани, разгледайте нашите рецепти за:
Коментари