Босилекът е една от най-ароматните и полезни подправки и ако го изсушите правилно, вълшебният му аромат ще се запази много дълго време. Така ще имате цяла зима под ръка вкусна и ароматна подправка за различни видове ястия.
Откъснете листенцата на босилека и ги разпръснете върху вестник или тънък плат, като ги разпределите на един слой. Изсушете листенцата босилек за няколко дни в сухо сенчесто помещение, което е проветриво.
Сухите листенца изсипете в херметично затварящи се буркани и го надпишете отгоре, за да знаете какво съхранявате в него и да не го отваряте често без нужда.
Босилек се суши и без да се късат листенцата от клонките. Съберете по няколко клончета босилек на китки, завържете ги в долната част с дебел конец и ги закачете надолу с листенцата в сухо сенчесто място с добра циркулация на въздуха.
След две седмици свалете връзките, откъснете листенцата на босилека, разпределете в херметично затварящи се буркани и ги съхранявайте в този вид.
Можете също така да закачите изсушените китки босилек на видно място в кухнята, тъй като те са красиви. Но за съжаление няма да можете да използвате босилека за подправяне на ястия, а само за ароматизиране на кухнята. От престоя си в помещението китките ще се пресушат и ще се покрият с прах.
Сушените листенца на босилека за незаменима подправка за доматена супа, салата капрезе, рибни специалитети, сосове за паста, различни видове ястия с домати, както и в ястията от любимата на мнозина от нас източната кухня.
За да е ароматно ястието с босилек, добавете го в последния момент, няколко секунди, преди да го свалите от котлона или да извадите ястието от фурната. Така босилекът не губи неповторимия си аромат.
Листенцата на босилека се откъсват от растение, което все още не е цъфнало. Не късайте всички листенца, дребните не са подходящи за сушене, най-подходящи за средните по размер.
Преди да сушите босилека, измийте листата от мръсотия и прах, тъй като след това ще ги използвате директно в ястията. Можете да сушите босилека в сито на слънчева светлина, като го покриете с тънък плат.
Ако ви е досадно да чакате дни наред, докато изсъхне босилекът, изсушете листата на четиридесет градуса във фурната, но не повече от половин час. След това листата се охлаждат и се прибират в торбички от плат или марля.
Прочетете също на какви ястия се слага босилек.
Коментари