Босилекът е една от най-ароматните билки, които заемат почетно място в италианската кухня. Има леко лютив вкус, който е съчетан със сладко-кисели нотки, а ястията, в които се употребява, имат невероятен аромат.
Някои от най-известните италиански храни не биха били същите без босилека. Най-често се използва за направата на ароматно песто, неизменна състав на салата Капрезе е, а истинската италианска пица маргарита не била същата без няколко листенца босилек.
Босилекът допълва перфектно вкуса на доматените сосове и затова никак не е случайно, че го наричат доматената подправка. Той може да се използва при готвене на зелен и зрял боб, зеленчукови ястия, рибни ястия, зеленчукови бульони, говедо месо, картофени пюрета, салати с домати, свински пържоли.
Придава невероятен аромат на картофени супички. Босилекът се използва за маринати (най-вече за дивеч). Може да се използва в редица ястия с месо и яйца. Изполазва се и в направата на туршии. В комбинация с копър и естрагон се прави много ароматен оцет, който подравя различни салати и сосове.
Сушените и нарязани листа босилек се използват за овкусяване на пастети и колбаси, спокойно можете да го използвате за подправяне на омлети. Много добре си отива с агнешкото месо и кашкавал. Подхожда си с други подправки, като розмарин, чубрица, майорана, мента, естрагон и кориандър. Когато го използвате в пържени и варени ястия, най-добре го слагайте 10-15 минути преди края на готвенето.
Коментари