Копърът е една от най-известните и полезни билки. Освен изключителните си здравословни ползи растението има широко кулинарно приложение със своя свеж и деликатен вкус.
Вкусовите свойства на копъра са аромат и освежаващ вкус. Заради свойствата и особеностите на копъра той е универсална подправка към редица ястия. Копърът е изключително популярна съставка, която се използва в различни видове ястия поради своя свеж вкус, аромат и способността си да насища вкусовете.
Ето на кои ястия се слага копър:
Супи с копър
В супите копърът добавя аромат и вкус. Той често се използва за украса или се прибавя към топлите супи близо до края на готвенето, за да запази своя свеж вкус.
Картофена супа с копър
Картофите и копърът съставят балансиран и наситен вкус на супата. Тази рецепта можете да приготвите с нарязани картофи, лук, бульон и подправки. При сервиране, добавете нарязан копър за освежаващ вкус и аромат.
Червена леща с копър
Лещата е бобово растение, което лесно се комбинира с различни подправки. Копърът придава наситен аромат и деликатен вкус на супата, Смесете червена леща с нарязани зеленчуци (моркови, чушки, лук), бульон и подправки. При сервиране, поръсете с пресен копър. Този подправка ще придаде аромат и вкус на лещата.
Пилешка супа с копър
Друга идея за вкусна и лека супа с копър е пилешката. Пригответе пилешка супа с пилешко месо, зеленчуци и бульон. В края на готвенето, добавете нарязан копър, който ще обогати аромата на супата.
Яхния с копър
Малко по-тежко, но изключително вкусно ястие, в което копърът има задължително присъствие. Подгответе яхния с телешко или пилешко месо, зеленчуци (моркови, картофи, праз), бульон и подправки. При сервиране, добавете нарязан копър, който ще обогати вкуса на ястието.
Салати с копър
Друг тип ястия, които се комбинират и балансират с вкуса на копъра, са салатите. Комбинацията между тях и копъра е изключително свежа, лека и ароматна.
Гръцка салата с копър
Класическата гръцка салата е незавършена без копър – той придава характерен аромат, свежест и вкус. Смесете нарязани домати, краставици, катерици, зехтин, маслини и нарязан копър. Този вариант на гръцка салата ще бъде по-ароматен и освежаващ с добавката на копър.
Картофена салата с копър
Картофът и копърът са взаимосвързани и се комбинират по изключителен начин в чинията. Пригответе картофена салата с нарязани картофи, яйца, майонеза и нарязан копър. Това е вкусен вариант на салата с картофи, подчертаваща свежестта на копъра.
Месни ястия с копър
Копърът може да бъде прекрасно допълнение към месни ястия, като добавя своя характерен вкус и аромат.
Кюфтета с копър
Такова предложение за месно ястие с копър са кюфтетата с копър. За тях можете да смесите кайма с подправки (сол, черен пипер, чесън) и нарязан копър. Формирайте кюфтета и печете или пържете. Подправете готовите кюфтета с още малко пресен копър за аромат.
Пилешки гювеч с копър
Пилешкият гювеч може да придобие завършени аромат и вкус с помощта на копъра. За рецептата подгответе пилешко месо, зеленчуци (картофи, моркови, лук) и доматен сос. При сервиране, поръсете с нарязан копър, който ще придаде свежест и аромат на ястието.
Печено свинско с копър
Наситеният вкус на свинското месо се комбинира перфектно със свежестта на копъра. Можете да приготвите печено свинско, като преди сервиране го поръсете с пресен нарязан копър. Този ароматен акцент ще допълни вкуса на печеното месо.
Коментари