Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Копър - свойства и употреба

Копър - свойства и употреба

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
копър

Копърът е многогодишно тревисто растение от семейство Сенникови. Познат е от древни времена и се използва в билколечението от векове. Най-често се използва при оплаквания от страна на храносмилателната система. Чаят от копър също е добре позната и популярна напитка за малки деца, които страдат от колики. Оказва се обаче, че копърът има много повече полезни свойства.

Копърът идва от райони около Средиземно море. Отглеждан е и в Мала Азия. Лечебните му свойства са известни още от древността, по това време за първи път е използван и в алтернативната медицина.

Консумира се предимно под формата на чай. Прави се от ароматни семена с характерен анасонов вкус. Въпреки това си струва да се помни, че корените, стъблата и листата на копъра се използват при готвене.

Хранителна стойност на копъра

Копърът е безценно многогодишно растение. Повечето от нас не знаят ползите от него за здравето, нито осъзнават, че съдържа много ценни хранителни вещества.

Копърът е истинска съкровищница от витамини и минерали. В него има фибри, витамини А, К и С, фолиева киселина, калий, калций, фосфор, желязо и магнезий. Освен това корените и стъблата на растенията съдържат множество фитохимикали, като флавоноиди и етерични масла.

копър - свойства и употреба

В много страни копърът се консумира предимно като чай, приготвен от семената на растението. Чаят от семената на копъра има същите свойства като непреработеното растение. Съдържа етерични масла, флавоноиди, ненаситени мастни киселини, витамини от група В, желязо, калций, магнезий, манган, цинк, фосфор и калий.

Трябва обаче да се помни, че за приготвянето на чай се използва само малко количество семена. Това означава, че дори пиенето на запарката в големи количества не отговаря (за възрастен) на дневния прием на хранителните вещества, намиращи се в копъра.

Плодовете на копъра имат сладък и леко пикантен вкус и аромат на анасон. Подходящ не само, като съставка в запарката за чай, но и като подправка за сосове, супи, зеленчуци, месо, морски дарове, хляб.

Семената от копър се използват и за направата на масло, която се използва в сладкарството. Листата на растението се използват и в кухнята - добавят се като подправка към рибни ястия. Стъблата и корените на копъра се използват като съставки за салати и гювечи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest