Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Към кои ястия се добавя хуск?

Към кои ястия се добавя хуск?

Към кои ястия се добавя хуск?

Хускът е гост на трапезата от далечния Изток. Той добива популярност заради изключителните си качества и ползите за организма. Извлекът от растението бял живовляк е здравословна билка, намерила място в диетичното хранене по цял свят.

Полезни свойства на хуска

Под названието хуск се разбира 100 процента натурални растителни фибри, които са наричани също растителни влакна, влакнини или баластни вещества. Продуктът хуск се състои само от чистите бели обвивки от семената на растението индийски бял живовляк.

Тези фибри не се усвояват от организма, забавят усвояването на мазнините и въглехидратите и ги отстраняват от червата. Това намалява производството на инсулин в тялото.

Начин на действие на хуска

Когато попадне във вода, хускът започва да увеличава обема си. Един грам хуск поглъща до 50 грама вода и се превръща в подобна на желе маса.

Фибрите на хуска не се абсорбират и отиват направо в червата, почиствайки стените им и премахвайки токсините в тях. Те създават полезна чревна флора, която заздравява язвите, създава чувство за ситост и лекува чревния тракт.

Приложения на хуска

Разтваряне на хуск във вода

Подходящ е при запек за омекотяване на пасажа и възстановяване на чревните бактерии, при диарии за попиване на излишната вода и успокояване на изхождането, за контрол и намаляване на теглото заради чувството за ситост, понижаване на кръвната захар и холестерола заради абсорбирането на въглехидратите от храната.

Ястия с хуск

Хускът може да се използва като заместител на брашно или трици, а това позволява да се добавят повече въглехидрати в храната.

Закуски с хуск

Мекиците със сирене, които са любима закуска на много хора, могат да се приготвят с хуск като се използва 1 пълна супена лъжица от него, заедно с яйцето, киселото и прясното мляко и сиренето, както и бакпулвер за обем. Мекиците с хуск се пържат и се поднасят с плод. Мекиците могат да се приготвят и с шунка и кашкавал.

Баница с хуск

Баницата с хуск се прави отново с 1 пълна лъжица хуск, която се смесва с 1 пълна лъжица трици и се добавя към яйцата, сиренето, обезмасленото мляко и другите съставки. Пече се в малка тавичка и също се поднася с плод за изравняване на въглехидратите.

Други храни с хуск

Кето хляб с хуск

Може да се направят палачинки с хуск, хлебчета, режимни мъфини с хуск, курабийки и бисквити с хуск, но съдържанието на хуска в рецептата не бива да надвишава 1-2 лъжици.

Ако се прави кето хляб с хуск, хускът се смесва с други кето брашна като сусамово, бадемово и количеството хуск не бива да надвишава 10 грама. Хлябът е диетичен и много полезен при диабет.

Хускът може да се използва и като панировка при приготвяне на месо, вместо брашно. Много популярен е паниран кашкавал с хуск.

Мусовете с плодове стават особено здравословни, ако им се добавят фибри с 1 лъжица хуск.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest