Дафиновият лист идва от Средиземноморието и Мала Азия. Познат бил още на древните елини, които го почитали като свещено растение.
С него кичели победителите и го добавяли в пикантни блюда. Използван в кулинарията, дафиновият лист превръща всяко ястие в изискан деликатес. Днес съществуват няколко вида дафинов лист: Средиземноморски, Калифорнийски, Индийски и Индонезийски.
Като подправка се използват изсушените листа на дафиновия лист. За четири порции е достатъчен половин или цял лист. В при готвене, се добавя в самото начало и се изважда малко преди сервиране.
Изсушените листа дафинов лист са една своеобразна симбиоза между карамфил и канела. Те се използват най-широко в монголската кухня на Северна Индия. На Запад подправката е по-скоро кулинарно явление, което е интересно да се опита.
Поради не дотам широката му употреба, на моменти е трудно откриваем. Все по-често обаче любители-градинари го завъждат в градините си. Най-често се добавя на печени ястия, като картофи и риба на фурна, както и ястия с боб.
Дафиновия лист е непретенциозна подправка и се комбинира добре с лук, чесън, хвойна, бахар, черен пипер, оцет. Добавя се най-вече в супи и ястия от говеждо, дивеч и овнешко месо.
Подправката е прекрасен консервант, поради което се влага в туршии, маринати, сосове и консерви. От напитките, най-добре си кореспондира с вино.
Дафиновият не се препоръчва при бъбречни, жлъчни, чернодробни заболявания и стомашни заболявания, тъй като дразни лигавицата на стомаха.
У нас, освен като подправка, дафиновият лист се използва и в традиционна медицина. Той възбужда апетита. Освен това помага при бронхити, астма, газове в стомаха и червата.
От него се извлича и етерично масло, което се използва за ароматизиране на лекарствени продукти и като диуретично средство.
От дафинов лист се приготвят и противовъзпалителни мехлеми за мазане. Днес билката е и важна подправка за аюрведичните практики.
Коментари