Розовият пипер се среща и под наименованията розови зърна, бразилски /перуански пипер, плодове шинус/. Розовият пипер е плодът на малко цъфтящо дърво, произлизащо от Бразилия и Аржентина.
Плодовете му приличат на тези на растението Piper nigrum, от което се добиват другите видове пипер - бял, черен и зелен. Въпреки приликата не трябва да се бърка с тях.
Розовият пипер се различава от тях с по-мекия си и сладникав вкус, примесен с приятен плодов аромат. Подправката придава на храната лютив вкус като на чили, а не като на черен пипер.
Ако се чудите с какво да овкусите блюда от риба или пиле, стрийте тънката обвивка на зрънцата с нож или хаванче. Зрънцата са много деликатни и се натрошават лесно.
Също така се използва за овкусяване на:
- сосове;
- листни салати;
- сирена;
- бели меса.
Може да го използвате и за по-екзотични блюда. Подходящ е за сладоледи и шоколади заради плодовия си аромат.
Розовият пипер трябва да се дозира пестеливо.
Представлява част от предлагания шарен пипер по магазините, комбиниран с черния, белия и зеления пипер.
Интересно приложение е използването му в парфюмерийната индустрия.
Коментари