Чубрицата е сред най-древните подправки, позната още на древните римляни, които подправяли с нея всяко ястие. През І в. пр. Хр. древноримският поет Вергилий отглеждал именно плантации с чубрица, тъй като твърдял, че по този начин медът на пчелите, които притежавал, става много по-ароматен.
Наименованието на растението идва от латински и означава "трева на сатирите". През Античността чубрицата се е смятала за афродизиак, докато през Средновековието все по-често започнала да се влага в ястия, най-вече в кексове и други сладкиши.
В родът чубрица има около 30 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения от семейство Устноцветни. Тези ниски растения растат на слънчеви места и са концентрирани в топлите райони на Северното полукълбо. Използваемата част е надземната. Тя се бере преди, по време или след цъфтежа.
Чубрицата може да се използва както прясна, така и сушена. Когато имате под ръка прясна чубрица, най-добре използвайте нея. Тя е много ароматна и придава интересен привкус на всяко ястие.
С чубрица се подправят всякакви ястия с месо и яхнии. Освен това влиза в състава на всяка кайма за кюфтета, кебапчета, както и ястия с кайма, като пълнени чушки например. Прекрасна подправка е и за всякакви варива.
Чубрицата се суши на сянка. Вече изсушената подправка има зелен цвят, характерна миризма и леко лютив вкус. Тя не е претенциозна и при готвене си кореспондира добре с всякакви подправки. Най-често това са сол, черен и червен пипер, сминдух, кардамон, куркума и други.
Освен като подправка, чубрицата се използва и като мощна билка. В състава ѝ влизат голямо количество химични компоненти, известни с антиоксадантното си действие. Приемът им има общооздравителен ефект. В нея има и диетични фибри, които увеличават добрия холестерол.
Интересно е да се отбележи, че в кулинарията се използва основно видт Satureja hortensis или лятна чубрица. В медицината пък е по-известен видът Satureja douglasii в Америка, както и Satureja thymbra – в Средиземноморието и у нас. И в двете билки се съдържат високи дози карвакрол и тимол – масла от типа на фенолите.
Коментари