За много домакини готвенето е немислимо, ако нямат под ръка изсушена чубрица. Чубрицата присъства като основна подправка в редица балкански ястия като сарми, кюфтета на фурна или запеканки, супи, тестени изделия и др.
Разбира се, може да си купите готова изсушена чубрица от който и да е супермаркет, но няма нищо сложно в това сами да си изсушите ароматната подправка. Нужни са ви само няколко корена чубрица и търпение.
Перфектна сушена чубрица се прави на първо място от свежа и добре узряла чубрица, която трябва да се извади от земята заедно с корените. Следва да намерите подходящо място за сушенето ѝ, защото тя не бива да се суши на пряка слънчева светлина.
Най-добре ще бъде да сушите цялото растение. Това става като овържете горените с въже и закачите чубрицата на сухо и проветриво място. Добре е да я покриете отгоре с вестник, за да не се праши.
Чубрицата е готова, когато можете лесно да стриете на прах някое от нейните листенца. Остава само да свалите от растението останалите листенца и цветове, след което да ги приберете в подходящ съд.
Можете да сушите чубрица и директво върху вестници. Клоните на растението се нареждат върху вестници или хартия и се слагат върху гардебори, кухненски шкафове и др. Отгоре се покриват с вестници е когато са готови отново се изронват и прибират в подходящ съд.
Изсушената чубрица, която се съхранява правилно – в херметически затварящи се стъклени съдове, ще запази аромата си поне 2 години. Тя ще придаде на вашата мусака един наистина уникален аромат.
Коментари