Чубрицата може да помогне при редица здравословни неразположения – често се използва за лечение на колики и стомашни разстройства, облекчава главоболието и кашлицата. Билката повлиява много добре и на състояния като туберкулозата, сочат различни изследвания.
В чубрицата се съдържа тимол, който има доказани противогъбични и антисептични свойства. Освен това, много популярната в българската кухня подправка, е богата на витамини и минерали – в нея се съдържа голямо количество калций, желязо, цинк, манган и селен.
Витамините, които се съдържат в ароматната чубрица, са А, В и С, като от витамините от група В, чубрицата е особено богата на В1, В3, и В6.
Чаят от чубрица бързо успокоява симптоми на бронхит. При редовна консумация на отварата се облекчава стомашното неразположение и намаляват газовете. Билката помага и за улесняване на храносмилането.
Ако страдате от ревматизъм, също може да опитате лечение с чай от чубрица. Подходяща е и за хора, които страдат от високо кръвно налягане и сърцебиене. Облекчава още състояния на световъртеж, облекчава летните стомашни разстройства.
Отвара от чубрица можете да си направите и при повръщане. Още при първи симптоми на грип можете да използвате за облекчаване чубрицата. Според някои източници запарката от чубрица намалява и нивата на стрес в организма.
Можете да си я приготвите много лесно – за целта са ви необходими само 2 с.л. ситно нарязана билка. Заливате ги с половин литър вряща вода и ги оставяте настрана да се кисне един час. След като изстине, пиете сместа по една винена чаша три пъти на ден. Хубаво е запарката да се приема преди храна.
Често от билката се прави и извлек. За да си го приготвите са ви нужни 2 с.л. чубрица – оставете ги да се киснат в половин литър вода около 3 часа.
След това тази смес се слага на котлона и се оставя да заври. Накрая изключвате и оставете да изстине, после прецедете и пийте на три части. Тази рецепта особено често се използва от хора, които страдат от хипертония.
Коментари