Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме тиквички

Как да съхраняваме тиквички

DesislavaDesislava
Новак
217
Тиквички
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

Въпреки че е на разположение целогодишно на повечето пазари, основният сезон за тиквичките е от май до август. Това е така и за това те често са наричани летни тиквички.

Съхраняването и брането на тиквичките става с грижа, тъй като те се повреждат лесно и лесно се развалят, ако не са съхранени правилно. Когато се берат те не трябва да се режат дръжките им прекалено близо до самата тиквичка, защото това и осигурява допълнително количество влага след откъсване.

Края на стъблото който е леко бодлив и блестящата кожа са като индикатори за свежест. В идеалния случай, зелените тиквички трябва да бъде не повече от 20 сантиметра дълги и с от 7 до 10 сантиметров диаметър, с твърда кожа без натъртвания и най-малко един сантиметър от стъблото, който да е свеж и да не е повехнал.

Тиквичките са едни от най-популярните зеленчуци на пазарите, както и в домашните градини. С тях се приготвят доста примамливи и вкусни ястия, като панирани тиквички, тиквички на скара, пролетна мусака, туршия от тиквички, пържени тиквички в кисело мляко, пълнени тиквички и много други. Интересен е факта, че брането на цвета всъщност насърчава раждането на повече плод.

Съхранение на тиквичките

Пресните тиквички се съхраняват в найлонова торбичка, в чекмеджето за плодове и зеленчуци на хладилника максимум от четири до пет дни, като задължително не се мият предварително. А непосредствено преди употребата им.

При първите признаци на увяхване на дръжката или промяна на цвета на кората, използвайте веднага. Мекотата е знак за влошаване на вкусовите качества и наближаващо разваляне. Варените тиквички се съхраняват в хладилник до два, три дни. Пържените и маринованите издържат в хладилник максимум до пет дни.

За да ги съхраните замразени, нарежете тиквички на кръгчета, бланширайте ги две минути във вряла подсолена вода, потопете в студена вода, приберете ги в херметически затворени контейнери или пликчета и ги поставете във фризера. Замразени, тиквичките могат да бъдат държани в продължение на десет до дванадесет месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен