Със своята ниска калоричност, но богатство на витамини от В групата, витамин С, про-витамин А, фибри, желязо, калий, магнезий, фосфор и др. броколито е сред най-полезните за консумиране зеленчуци.
В своя естествен вид то се появява по пазарите през късната есен, но за съжаление трябва да бъде консумирано веднага, защото бързо се разваля. Ето защо е добре да знаете как можете да го съхранявате за по-дълго време:
Съхраняване на броколи в хладилника
В най-добрия случай е добре да консумирате броколито непосредствено след закупуването му, но ако плановете Ви се променят, го разопаковайте и го оставете да диша без да го измивате.
Още по-добрият вариант е леко да го подсушите с кухненска хартия или дори да го увиете в нея, но без да го задушавате. Така ще издържи в хладилника без проблем 2-3 дни, а ако е било наистина прясно и до 5 дни.
Съхраняване на замразено броколи във фризера
По този начин ще можете да съхраните броколито до около 1 година, но ще загубите малка част от ценните му съставки. За да го замразите трябва обаче първо да го бланширате. Това става като го почистите добре, отделите го на розички и го измиете.
След това го пускате във вряща и леко подсолена вода за 3-4 мин. и веднага го заливате със студена вода, за да прекратите термичната му обработка. Отцедете го добре и го опаковайте в найлонови пликчета. Най-добре е да го разделите на порции, така че за всяко ястие, което обикновено приготвяте с броколи, да имате необходимото количество. Веднъж размразено, броколито не се замразява повторно.
Съхраняване на броколи чрез консервиране
В случая става въпрос да затворите броколито в буркани. Съществуват най-разнообразни рецепти, от които можете да избирате, но най-общо казано то се консервира по същия начин, по който бихте консервирали и карфиола. Ето все пак едно предложение, ако не разполагате с време да търсите необходимата информация:
Туршия от броколи
Необходими продукти: 2 големи глави броколи, 600 г моркови, 1 глава чесън, няколко стръка целина, сол, оцет и аспирин.
Начин на приготвяне: Броколито се разделя на розички и се измива. Морковите се обелват и се нарязват на колелца. Чесънът се разделя на скилидки, обелва се и всяка скилидка се разполовява. Започнете да редите плътно броколито в буркани от 800 мл и слагайте между редовете по малко моркови, чесън и целина.
След като всеки буркан е напълнен, го залейте с оцет до долния му ръб, добавете по 1 аспирин и 1 с. л. сол без връх на всеки буркан. Залейте бурканите с вряща вода, затворете ги и ги дръжте обърнати до пълното им изстиване.
Ако имате броколи под ръка, не се колебайте да опитате някоя от нашите рецепти за:
Коментари