Броколите са зеленолистни зеленчуци, които на външен вид много приличат на малко дърво. В броколите има много полезни вещества - изобилие от витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.
Ползи от консумацията на броколи
1. В тях се съдържат много витамини, минерали и биоактивни съединения - Броколите могат да бъдат хапвани както варени, така и сурови. И по двата начина са здравословни. Има много различни начини за тяхното приготвяне като варене, пържене, варене на пара и готвене в микровълнова, а начинът на приготвяне на броколите оказват влияние върху техния хранителен състав, и по-точно - понижават нивата на витамин С. Да се варят на пара - това е най-добрият начин за приготвянето на броколи, за да се запазят всички полезни вещества в тях;
2. Броколите съдържат мощни антиоксиданти, които имат защитен ефект- Антиоксидантите са вид молекули, които предпазват или спират процесите на окисление, което се причинява от свободните радикали. Най-важното свойство на тези вещества е да премахнат свободните радикали, които се намират в нашия организъм /като тежки метали и токсини/ и да ни защитават от болести. Антиоксидантите в броколите като аскорбиновата киселина, действат много добре на имунната система. В броколите има голямо количество глюкорафанин. Това е вид съединение, което се преобразува в антиоксидант, който се казва сулфорафан, докато трае процесът на храносмилане. Според проучвания този антиоксидант има много ползи за нашето здраве: понижава нивата на кръвната захар, нивото на холестерола, оксидативния стрес и развитието на хронични заболявания. В броколите се съдържат и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които имат силата да предотвратяват оксидативния стрес и увреждането на очите на клетъчно ниво;
3. Броколите понижават възпаленията - В броколите се съдържат различни биоактивни съединения, за които е научно доказано, че понижават възпаленията в тъканите на човешкото тяло;
4. Броколите предпазват от някои видове рак - Броколите са кръстоцветни зеленчуци и в тях се съдържат най-различни биоактивни съединения, които понижават увреждането на клетките, които се причиняват от някои хронични заболявания. Според някои проучвания редовната консумация на такъв вид зеленчуци, предпазва от някои видове рак като рак на гърдата, рак на простата, рак на стомаха, на бъбреците и на пикочният мехур;
5. Съдържащите се антиоксиданти и фибри в броколите помагат за контрола на нивата на кръвната захар. Консумацията на броколи помага за подобряване на контрола на кръвната захар при хора, които страдат от диабет. Според проучвания върху хора, които имат диабет тип 2, се установява значително понижаване на инсулиновата резистентност при консумацията на кълнове от броколи всекидневно в продължение на месец. Броколите са добър източник на хранителни влакнини /фибри/. Някои изследвания показват, че ако се консумират редовно фибри, това понижава нивата на кръвната захар;
6. Броколите поддържат сърцето здраво - Както знаете, увеличените нива на лошия холестерол и триглицеридите са едни от основните причинители на сърдечно-съдови заболявания. Според някои проучвания е доказано, че броколите имат свойството да поддържат сърцето в добро здравословно състояние. Антиоксидантите, които се съдържат в тях, понижават рисковете от сърдечен удар;
7. Подпомагат храносмилането и понижават запека - В броколите се съдържат голямо количество фибри и антиоксиданти, които подпомагат функциите на червата и храносмилателната система;
8. Броколите поддържат функцията на ума - След проучване с 960 възрастни хора се установява, че една порция броколи подпомага за понижаването на умствения спад, който се свързва със стареенето;
9. Броколите забавят процесите на стареене - Процесите на стареене до известна степен се дължат на оксидативния стрес и понижената функция на метаболизма с течение на времето. Въпреки факта, че стареенето е неминуем процес, ако се храним правилно, може да го забавим;
10. Броколите помагат за поддържане на здрава имунна система - Нашата имунна система има нужда от много хранителни вещества, за да може да работи правилно. Витамин С, който се съдържа в броколите, помага за профилактика и лечение на много заболявания;
11. Броколите помагат за по-доброто здраве на зъбите и косата - Броколите съдържат голямо количество калций и вотамин С, понижават риска от парадонтоза. Според някои изследвания сулфорафанът, който се съдържа в броколите, може да понижи риска от рак на устата;
12. Помагат за здрави кости и стави - В броколите се съдържа добро количество витамин К и калций, които са много важни, за да се поддържат здрави кости и стави. В тях се съдържа също и важни микроелементи като фосфор, цинк и витамин А;
13. Броколите помагат за протичането на здравословна бременност - Докато една жена е бременна, тя има нужда от много хранителни вещества, за да може да се поддържа здравето както на бебето, така и на бъдещата майка. Броколите са много добър източник на витамини от група В, като витамин В9 или така наречената фолиева киселина, която по време на бременност е много важна;
14. Пази кожата от увреждане - Според някои изследвания биоактивните вещества, които се съдържат в броколите, имат силата да предпазват от увреждането от ултравиолетова радиация, като по този начин предпазва от рак на кожата.
Вижте нашите вкусни и полезни предложения за:
Коментари