Броколите са зеленчуци с големи цветни глави, имащи характерен зелен цвят. Обикновено те се оприличават на карфиол, а историята им датира още от времето на Римската империя.
Тогава броколите се ценят високо като една от най-често консумираните храни на италианците.
Зелените зеленчуци се пренасят от Антверпен в Англия през 18 век. В САЩ броколите добиват популярност едва през 20 век. Произходът на зеленчуците се приписва на северното Средиземноморие, като се счита, че са открити за първи път през 6 век пр. н. е.
Днес тези листни зеленчуци се смятат за изключително полезни и необходими храни в изграждането на балансирано здравословно меню.
Какво съдържат броколите
Витамини в броколите
В състава на броколите влизат огромни количества витамини В, С и К. Повечето са от група В, а именно В1, В2, В3, В4.
Минерали в броколите
Листните зеленчуци дължат своите полезни свойства предимно на минералите в състава си. Те съдържат калций, магнезий, желязо, калий и цинк. Заради тези ценни вещества броколите задминават значителен брой листни зеленчуци в своята категория.
Сулфорафан в броколите
Безспорно това вещество отличава здравословния характер на броколите. Сулфорафанът придава изключително полезни качества на зеленчука, като:
- действа превантивно срещу ракови заболявания;
- предотвратява растежа и развитието на туморни клетки;
- най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката.
За повече здраве в чинията, приготвяйте често:
Коментари