Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от консумацията на калмари

Ползи от консумацията на калмари

Ползи от консумацията на калмари

Калмарите са популярна храна в Европа и азиатския континент още от древността. Тези главоноги мекотели принадлежат към семейството на черупчестите и са около 500 вида с различни размери.

Те са обект на улов както заради превъзходното си месо, така и заради защитното мастило, което изпускат, когато бъдат нападнати. В средните векове то се е използвало за писане и е дало названието на водния обитател, което от латински - calmarius се превежда като пишещ.

Характеристика на месото на калмарите

Месото на калмарите е бяла, гладко и има леко гумен вид. Вкусът на морският дар се подобрява, след като се обработи при висока температура. Може да се грилова, панира, пече във фолио, вари се на пара под висока температура, може да се вари и под налягане като при бавно варене, задушаване и паниране на калмари трябва да останат леко сурови, за да не се преготвят и да станат жилави.

Калмарите се сервират като предястие с много ползи за здравето, което се дължи на богатия им хранителен състав.

Хранителен състав на калмарите

В 100 грама калмари се съдържат само 90 калории, което ги превръща в нискокалорична храна. Съдържат също протеини, мазнини, въглехидрати, желязо, калций, витамин А. Те са добър източник на витамини от група В, съдържат и витамините С, Е, РР. От микроелементите човешкото тяло се зарежда с мед, йод, фосфор, селен, желязо, калций, амега-3 мастни киселини, холестерол, като осигуряват около 90 процента от дневната нужда с порция от 100 грама.

Ползи за здравето от консумацията на калмари

Консумация на калмари

За пречистване на тялото

Този морски дар пречиства организма от вредните вещества. Съдържанието на селен и витамин Е подобряват изхвърлянето на тежките метали от организма. Диуретичното действие изхвърля излишните течности от организма и укрепва пикочно-половата система. Консумацията на калмари стимулира умствената дейност и паметта поради антисклеротичните си свойства.

За здраво сърце

Калмарите съдържат в големи дози докозахексаеноза киселина, която влияе положително на сърдечното здраве, като подобрява сърдечната честота. Намалява и тромбоцитите при жените.

За здрави стави

Омега -3 мастните киселини в калмарите облекчават ревматоидния артрит, тушират болките, сутрешната скованост и подуване.

Богати са на антиоксиданти

Калмари

Антиоксидантите в калмарите помагат на тялото в борбата със свободните радикали. Предотвратяват развитието на рак, увеличават броя на белите кръвни клетки. Селенът и витамин А в състава им са с антиоксидантни свойства, насърчават растежа на тялото и плодовитостта.

Ефективни при анемия

Ключов минерал в калмарите е медта, която се бори успешно с анемията.

Помага при мигрена

Консумацията на калмари намалява честотата и предотвратява пристъпите на мигрена, благодарение на витамин В2 в състава им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest