Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от консумацията на леща

Ползи от консумацията на леща

Ползи от консумацията на леща

Ползите от лещата са наистина много, като така например тази зърнена култура е известна с множество си лечебни свойства. Богата е на растителни протеини, витамини, както и огромен брой микроелементи. Важно е обаче да имате предвид и това, че както всяка храна, така и тази има противопоказания за консумиране при определени здравословни състояния.

Ползи от консумацията на леща

Растителните протеини в лещата са много полезни и се усвояват по-лесно от организма, в сравнение с тези в месото или рибата например. Лещата е особено полезна, тъй като протеините в нея са 2 пъти повече в сравнение с доста зърнени храни.

Богата е на аминокиселини, които са незаменими в работата на различните системи на тялото, като само в 90 г се съдържа дневната им норма. Доказано е, че тя е незаменима и в профилактиката на депресии, особено в зимното време на годината, когато слънцето е малко.

Причината за това е, че е богата на триптофан. Лещата съдържа също така и различни микроелементи: желязо, калий, калций, фосфор и мед, включително и по-редките като молибден, манган, бор, мед, цинк, йод, ванадий, силиций, никел.

Леща

Доказано е, че подобрява храносмилането, перисталтиката на червата, способства за профилактиката срещу рак. Заедно с това ястията с леща често се използват в диетичните менюта, тъй като помагат за отслабването и изгарянето на излишните килограми. Причината за това е, че с нея тялото бързо се насища и така не се налага да консумирате големи порции.

Зърнената култура е полезна и при недостиг на различни витамини: фолиева киселина, витамин В1 (тиамин), пантотенова киселина, витамин В6 (пиридоксин), витамин Е, холин, витамин РР, витамин В 2 (рибофлавин). Особено полезно е да консумирате покълнала леща, тъй като тя е много по-богата на витамин С, а именно в сравнение с готовите ястия, които са преминали термична обработка. Омега-6 и Омега-3 мастните киселини помагат при лечението и профилактиката на атеросклерозата.

Ястията с леща са полезни при заболявания на сърцето, черния дроб и храносмилателния тракт. Кашата от тази бобова култура повишава имунитета на организма, подобрява състоянието на кожата и нормализира работата на пикочно-половите органи. Богата е на фитоестрогени, които влияят положително на хормоналния баланс, забавят стареенето и допринасят за предотвратяване на остеопороза. В китайската медицина лещата се смята за затопляща храна, поради което се препоръчва за хора, живеещи в северните райони.

Вреди от лещата

Ползи от лещата

Може да натрупа токсичен арсен. Не се препоръчва да се консумира при хората, които страдат от подагра или диатеза на пикочната киселина. Консумацията на леща в този случай е противопоказана поради високото съдържание на оксалова киселина и пурини.

Зърнената храна е вредна и ако в урината присъстват оксалати и урати. Следва да се ограничи консумирането ѝ - особено ако е сурова. Не е полезно да се приема с млечни продукти, тъй като може да провокира метеоризъм.

Във всеки друг случаи можете спокойно да си хапвате тази зърнена култура и да не се тревожите, че тя може да е вредна за организма.

Ползата от консумацията на леща е неоспорима, като по хранителните си качества заема едно от първите места в лечебното и диетично хранене. Имайте предвид, че е важно да консумирате продукта умерено, защото само тогава ще можете да усетите нейните ползи и да не навредите на организма си.

След като вече знаете лещата колко е полезна, опитайте от нашите рецепти за леща: супа от леща, леща по турски и кюфтета от леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest