Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»7 ползи от консумацията на Халапеньо

7 ползи от консумацията на Халапеньо

редакция:
ХрисиХриси
Новак
147
Ползи от консумацията на Халапеньо

Халапеньо са вид люти чушки с мексикански произход. Те са малки, зелени или червени, с умерено пикантен вкус. Обикновено се използват в традиционната кухня на Мексико, но са популярни в цял свят. Могат да се консумират сурови, варени, пушени, сготвени, варени или дори на прах. Освен това тези люти чушки са богати на хранителни вещества и имат редица полезни здравословни свойства.

Нека разгледаме 7 здравословните ползи на Халапеньо.

1. Богати са на хранителни вещества – и по-конкретно на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Освен това са с ниско съдържание на калории. Пиперливият им вкус се дължи на веществото капсаицин.

2. Помагат в борбата с излишните килограми – според много проучвания тези люти чушки ускоряват метаболизма, намаляват апетита и по този начин спомагат за свалянето на излишно тегло.

Консумация на Халапеньо

3. Бори се с рака – има редица изследвания, които показват, че капсаицинът в този вид чушки може да се бори с ракови заболявания, ако се приема в големи дози. Все още обаче твърденията не са напълно доказани.

4. Може да бъде естествено болкоуспокояващокапсаицинът в лютите чушки действа и като естествено болкоуспокояващо. Интересното е, че освен чрез консумация може да намалите болката и като положите чушката на болното място.

5. Предотвратява стомашни язви – макар че схващането е напълно противоположно, а именно, че лютите храни могат да станат причина за язва, изследванията сочат, че капсаицинът намалява риска от появяването им.

6. Бори се с инфекциите – подправките и билките открай време се добавят към продуктите, за да подобрят вкуса им и да се справят с евентуалното им разваляне. Този вид чушки, както и останалите люти храни, съдържат съединения, които предотвратяват развитието на бактерии, които могат да станат причина за инфекциозни проблеми.

7. Спомага за доброто сърдечно здраве – лютите чушки съдействат за понижаването нивата на кръвното налягане, холестерола и захарта, което, от своя страна, води до благосъстоянието на целия организъм. Имайки предвид, че това са най-честите причини за проблеми със сърцето, чушките биха били изключително полезен продукт за онези, които са изложени на риск от такива заболявания.

Прочети също вредят ли лютите чушки или разгледай нашите рецепти за мариновани люти чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest