Няма да ви изнасяме поредната лекция на тема колко вкусни и полезни са броколите. Този симпатичен зеленчук, който е познат на човечеството още от древността, е богат на протеини, също така съдържа много витамини и влакнини.
Онези от вас, които често приготвят задушени броколи в масло или броколи със сметана и кашкавал, знаят, че броколите е много чувствителен към разваляне зеленчук.
Само няколко дни след поставянет на броколите в хладилника, то започва да пожълтява и да се рони, а листат му стават спаружени и омекват.
Затова и любителите на броколите се питат с основание вредни ли са пожълтелите броколи.
Бързаме да успокоим любителите на този зеленчук, че пожълтелите броколи не са вредни. Пожълтяването и роненето на броколите са признак, че зеленчукът е остарял не е подходящо да бъде готвено с него, защото има вероятност да нагарча.
Самото пожълтяване на броколите се дължи на разграждането на хлорофила в него. Зеленината на хлорофила е покривала жълтия цвят на другите вещества в броколите и с разграждането му, зеленчукът започва да жълтее.
Коментари