Броколите се готвят много бързо. Варят се в солена вода 4-5 минути. Това позволява да се запазят повече минерални вещества и витамини, а също така и да се запази красивият тъмно зелен цвят на броколите.
При варене от 10 минути и повече се губят повече от 50 процента от полезните качества на броколите, както и и най-полезното им биологично активно вещество – сулфорафан, което има имуностимулираща активност.
Врящата вода извлича горчивината и прави броколите меки и нежни. Също така тя запазва ферментите, съдържащи се в този полезен зеленчук.
Най-добре е броколите да се готвят на пара. Предварително се почистват и се разделят на съцветия. След това се готвят на пара за около 5 минути.
Този вкусен зеленчук може да се задушава, като предварително леко се запържват чесън, моркови, лук и после се добавят парченцата броколи и се задушават за 5-7 минути.
Броколите може да се използват и като гарнитура към месо. Това позволява да се намалите порцията месо, тъй като зеленият зеленчук е силно наситен с пълноценни белтъчини, които са по-лесно усвоими от организма от животинските.
Броколите можете да използвате по време на диета, тъй като те имат ниска калоричност и високо съдържание на целулоза и растителни белтъчини, които предизвикват засищане за дълго време.
Броколите са чудесно допълнение към всякакви супи, но трябва да се добавят в горещата супа в бланширан вид, непосредствено преди сервиране, а не сварени задно с останалите продукти.
Много е полезна крем супата от броколи. Тя се приготвя с помощта на блендер или пасатор. Налива се половин литър топла вода или зеленчуков бульон, добавят се 200 грама сварени броколи, зелени подправки на вкус.
Допълва се със сметана и всичко се пасира. Получената супа е изключително полезен органичен продукт, който подобрява храносмилането и засища организма за дълго време.
Броколите с чесън и сусам са много вкусни и засищащи. Необходими продукти: 500 грама броколи, 2 супени лъжици олио, 2 супени лъжици сусамово олио, 5 скилидки чесън, 1 супена лъжица запържен на сух тиган сусам.
Чесънът се нарязва на ситно. Броколите се почистват и се накъсват на съцветия. Сваряват се в голямо количество солена вода. Покриват се с капак и когато отново водата кипне, се маха капакът. Варят се 2 минути.
В двата вида олио се запържва чесънът до златисто, добавят се броколите и се запържват за 2-3 минути, като се разбъкват внимателно, докато поемат мазнината. Сервира се веднага, поръсени със сусама.
Коментари