Gotvach.bg»Статии»Зеленчуци»Броколи романеско

Броколи романеско

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Броколи романеско

Броколи романеско /Brassica oleracea/ е зеленчук с уникален външен вид, който наподобява на летяща чиния. Заради нетрадиционната форма, често се шегуват със зеленчука, че е пренесен на планетата от извънземни.

Въпреки странните си форми броколи романеско е суперполезен и лесносмилаем зеленчук, който не е много познат в нашата страна. Той обаче дебютира на зеленчуковите борси преди повече от 20 години – през 1990 година, а е отглеждан още от 16 век в околностите на Рим. Холандски градинари години наред подобряват сорта и именно те откриват романеско броколи за света.

Броколи романеско е изграден от розички, които са съставени от малки пирамидки, формирайки нещо като геометрична фигура, която е радиално начупена. Това прави цялостната му визия изключително атрактивна. Англичаните го наричат романеско броколи, французите - зеле, а поляците и германците – карфиол. Този зеленчук тепърва ще се доказва на българския пазар, но вече е ясно, че освен вкусен той е и много полезен.

Състав на броколи романеско

Броколите романеско съдържат редица ценни вещества и витамини. Богати са на цинк, каротин, витамини А, С и К, желязо и фолиева киселина, минерални соли.

Романеско броколи

100 г броколи романеско съдържат 25 ккал, 0.3 г мазнини, 2.3 г въглехидрати, 2.4 г белтъчини.

Избор и съхранение на броколи романеско

За съжаление този зеленчук не е много разпространен в нашата страна. Среща се само в отделни магазини, не може да се види масово по пазарите. Броколи романеско има приятен, светлозелен цвят. По него не бива да има следи от загниване. Съхранявайте го в хладилник, добре увит в плик.

Броколи романеско в кулинарията

Броколи романеско е идеален за разнообразяване на менюто. Засища много добре глада, като в същото време съдържа много малко калории и се счита за един от най-лесносмилаемите зеленчуци. Романеско се приготвя подобно на карфиола и броколите. Той може да се използва в почти всички ястия с броколи, които традиционно се правят и карфиол.

Няколко са най-добрите начини да приготвите тези броколи. На първо място, може да го сварите на пара и да го залеете със своя любим сос винегрет; вторият вариант е да го задушите в малко масло с едрозърнеста горчица. Последният вариант е да го запечете със зехтин заедно с арпаджик и маслини.

Въпреки своето име броколи романеско се среща много често и като карфиол романеско. Вкусът му наподобява този на карфиола, но консистенцията му е значително по-мека. Броколи романеско е чудесно предястие, накъсано на розички и приготвено на пара. Може да се комбинира със сос от сирена или сметана. Подходящите подправки за този зеленчук са по-ароматните – мащерка, чесън и др. Броколи романеско може да бъде перфектна гарнитура към различни меса и риба.

Салата с броколи романеско

Романеско е изключително подходящ за паниране. За целта са ви необходими една глава броколи, 2 яйца, вегета, 1 с.л. настърган кашкавал и брашно, колкото да се получи гъста каша.

Накъсайте на пирамидки броколито. Пуснете ги във вряща вода и ги сварете. Извадете ги и ги отцедете от водата. Оваляйте ги в панировката /предварително приготвена от останалите продукти/. Изпържете в сгорещено олио, отцедете от мазнината. За неповторим вкус сервирайте панираните броколи със сос от майонеза, кисело мляко, копър и чесън.

Ползи от броколи романеско

Едно от най-големите предимства на този зеленчук е, че е изключително лесносмилаем. Той не натоварва излишно стомаха и засища много бързо. Това го прави изключително подходящ за хора с по-нежен стомах. Ако сте сте отказали да консумирате тези два зеленчука, броколи романеско е идеалния вариант за вас.

Благодарение на високото съдържание на цинк, романеското помага при различни увреждания в устната кухина и възстановява дейността на вкусовите рецептори. Премахва неприятния метален вкус в устата и помага за пълноценна наслада на различните вкусове. Всеки човек поне веднъж е страдал от този метален привкус, който обезличава вкуса на храната.

Броколите романеско премахват апатия и притеснението, поради което много често се консумират от актьори и певци с цел отърсване от сценичната треска. Ако ви предстои изява пред публика, не залагайте на хапчета, а на броколи романеско.

А полезният зеленчук може да вложите във всяка една вкусна рецепта за:

- броколи на фурна;

- паста с броколи;

- предястия с броколи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен