Салата Айсберг е зеленчук тип зелена салата, който принадлежи към семейството на марулите. Познат е в европейските страни отдавна, но едва в последните години набира популярност и в нашата страна.
Салата Айсберг се характеризира с отлични вкусови качества, малко калории и много витамини. Освен всичко друго тя е много по-издръжлива от обикновената маруля.
Отглеждане на салата айсберг
Салата Айсберг има пролетна и есенна реколта, като летните температури не са подходящи за отглеждането ѝ. При засаждане на Айсберг нова реколта, площта, която ще се използва, трябва да е изорана на дълбочина 20 см.
Салата Айсберг се отглежда песъкливо-глинена почва с висока влажност. Засаждането става с помощта на специално произведен разсад, който се засажда в оранжерии.
Когато дойде моментът на засаждане, трябва да се избере площ, която не е твърде ветровита и е огрявана добре от слънцето. Салата Айсберг се засажда на равна повърхност, а дупките се изкопават на 30-тина сантиметра една от друга. Салатата не се пръска с пестициди за борба с плевелите.
При прибиране на реколтата важно правило е, че Айсберг се реже плътно до главата и растенията трябва да са сухи. Това означава, че не може да се бере, докато вали дъжд или има роса по растенията.
Състав на салата айсберг
Салата Айсберг е много добър източник на фолиева киселина, но съдържа малки количества витамин С. По-тъмните външни листа са богати на бета-каротин. Количеството на витамините Е и К в този зеленчук са повече, отколкото при всеки друг. Салатата Айсберг е богата и на калций, витамини В и витамин РР.
Избор и съхранение на салата айсберг
Избирайте Салата Айсберг, която изглежда тежка за размера си, с пресни листа, твърди на допир и без загнили участъци. Съхранява се в найлонова торбичка в хладилника.
Готвене на салата айсберг
На първо място, се премахват външните листа, както и кочанът на салатата. Листата старателно се измиват и се подсушават, след което са готови за кулинарна обработка.
Салата Айсберг се съчетава много добре с различни продукти. Традиционно може да се поднася овкусена със зехтин и оцет. При обработката на салатата се препоръчва листата да се накъсват, вместо да се режат, за да се запазят полезните вещества в тях. Малките чери доматчета са чудесно допълнение към свежата и хрупкава салата Айсберг.
Несъмнено най-популярното приложение на Салата Айсберг е в световноизвестната салата Цезар. Където и да отидете по света, тази салата се поднася по различни начини.
Основните ѝ съставки обаче са айсберг, крутони, пармезан, Цезар дресинг. Те се допълват от всякакви други продукти – домати, пилешко, скариди, сьомга, бекон, аншоа и редица други.
Салата айсберг с дресинг
Необходими продукти: 1 салата айсберг, 2 стръка зелен лук, 1 краставица, 1 домат, печена пилешка пържола, рукола и сирене.
За дресинга са необходими: 1 стрък пресен на чесън, балсамов оцет, зехтин, майонеза, сол. Количеството на продуктите за дресинга зависи от вкуса на всеки.
Накъсайте салата Айсберг, добавете нарязания зелен лук, краставицата и домата. Добавете нарязаната пилешка пържола, сиренето и руколата. Овкусете с дресинга и поднесете веднага.
Ползи от салата Айсберг
Несъмнено Салата Айсберг е една от най-луксозните и обичани салати в Европа. Екзотичният зеленчук обогатява и разнообразява трапезата ни по много вкусен начин.
Освен всичко друго обаче тази ледена салата притежава много ценни диетични, хранителни и лечебни свойства. Салатата Айсберг съдържа около 90% вода, което означава, че тя е много нискокалорична.
Салата Айсберг е на първо място по съдържание на калций, което я прави мощен помощник в битката с остеопорозата.
Редовната консумация на Айсберг салата намалява риска от ракови заболявания /особено на стомаха/, намалява риска от развитие на анемия и сърдечно-съдови заболявания. Препоръчва се в менюто на бременни жени.
Коментари