Салатите с Айсберг са отлично начало на всяка вечеря. Крехките листа на салатата се храносмилат лесно и се съчетават перфектно с широка гама от вкусове и съставки. Предлагаме ви три рецепти със салата Айсберг – едната от тях може да се поднесе дори като десерт.
Салата Айсберг с рукола
Необходими продукти: 3 листа салата Айсберг, 30 г рукола, черни маслини без костилки, 5 чери домата, 2 с.л. червен боб, зехтин, сол, 4 с.л. цедено мляко, 2 с.л. майонеза, 2 с.л. ситно настърган пармезан, орехи
Начин на приготвяне: Нарязвате или накъсвате салатата Айсберг, добавяте измитата рукола, чери доматчетата, които сте разполовили, маслините, боба. В друг съд смесвате млякото и майонезата, добавяте сол и малко зехтин. Сипвате салатата в чинии и поливате със соса, а най-отгоре посипвате с пармезан и 1 с.л. ситно смлени орехови ядки.
Следващото предложение за салата Айсберг е за плодова салата – за целта ще ви трябват следните съставки:
Салата Айсберг с ананас и боровинки
Необходими продукти: салата Айсберг, 200 г боровинки, 200 г дребни ягоди, 2 – 3 шайби ананас (може и от консерва), балсамов оцет, зехтин, лешници
Начин на приготвяне: Салатата Айсберг измийте и оставете да се отцеди, след което накъсайте или нарежете в подходяща купа. Измийте и останалите плодове и ги добавете към салатата Айсберг.
Най-добре би било, ако подберете дребни ягоди – преди да ги смесите с останалите продукти, ги нарежете на половинки. Парчетата ананас също нарежете на парчета. Накрая подправете с балсамовия оцет и малко зехтин. Разсипете в купички и поръсете с едро накълцани лешници отгоре.
Салата Айсберг с макарони
Последното ни предложение е за салата с макарони. За целта ще са ви нужни около 200 г макарони, които трябва да сварите и да отцедите. Оставете ги да поизстинат или ги измийте със студена вода. Към тях добавете салата Айсберг – нарежете я на по-дебели ивици.
След това обелете една краставица и я нарежете на половина, след което всяка половина на още две. Нарежете тези половинки на парчета с ширина около сантиметър. Сложете ги при макароните и салатата Айсберг.
От два стръка пресен лук отделете само перата и нарежете на ситно, след което добавете към останалите продукти. Добавете сол и малко зехтин, след което залейте с дресинг от 150 мл кисело мляко и 2 с.л. майонеза.
Разбъркайте добре и сервирайте, като отгоре трябва да посипете с тиквени семки, които сте запекли на сух тиган предварително.
Коментари