Салатата Айсберг е сред зеленчуците, които допреди десетилетие трудно можеха да се срещнат у нас. В момента обаче тя е сред разпространените продукти по пазари и супермаркети. Освен това почти всеки ресторант предлага специалитет, в който тя е включена.
Въпреки това малко хора знаят откъде идва името на салатата, както и други любопитни факти за нея. Ако искате да придобиете по-пълна представа за листния зеленчук, вижте някои интересни данни за него в следващите редове, подбрани от foodpanda:
- названието на продукта идва от факта, че той е бил транспортиран в камиони заедно с лед. Целта на практиката е била да се предотврати гниенето на листата;
- своя дебют на пазара салатата Айсберг прави през далечната 1945 година. Тогава търговците я рекламират като първата салата, която остава свежа и след транспортирането си;
- салата Айсберг се съчетава с кълнове, семена, домати, краставици. Особено актуално е комбинирането ѝ с авокадо, синьо сирене, бекон, сьомга, риба тон, царевица, кедрови ядки, орехи;
- салата Айсберг се сочи като една от най-диетичните храни, тъй като съдържа огромно количество вода (около 98 процента). Освен това тя е с минимално съдържание на калории;
- смята се, че количеството на витамини и минерали в салата Айсберг е по-ниско, отколкото при другите видове марули;
- много хора се отнасят със снизхождение към салатата Айсберг, мислейки си, че в нея няма нищо полезно, но според учените не е така. Изследователите твърдят, че зеленчукът съдържат голямо количество от минерала фолат, който е важен за пълноценното развитие на плода при бременните жени;
- салатата Айсберг е изключително популярна в Съединените американски щати. Като над седемдесет процента от производството на зеленчука се случва в щата Калифорния.
Коментари