Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от салата Aйсберг

Здравословни ползи от салата Aйсберг

МаринаМарина
Джедай
156
Салата Айсберг

Салатата Айсберг е на почит сред в много краища по света, не само защото е по-хрупкава и свежа, но и заради здравословните си качества. Тя е богата на желязо и витамините В6, К, А и С, като липсва холестерол, а наситените мазнини са с много ниско съдържание.

Тя е богата и на фибри и омега мастни киселини, важни за общото здраве на организма. В нея има и фолиева киселина, полезна освен по време на бременност, но в превенцията на болести на сърцето.

До 1920 година тази салата се е наричала Crisphead, което буквално преведено означава свежа, къдрава глава. След като обаче Христофор Колумб започнал да я пренася в новия свят, започнали да я наричат Айсберг. Името идва от факта, че за да я запазят свежa, те я съхранявали с лед.

В началото качествата ѝ били неподозирани, а и днес се смята, че тъмнозелените марули са по-полезни, защото съдържали повече полезни вещества. Но въпреки това, тя е изключително полезна и вкусна и много харесвана по целия свят.

Предимствата ѝ са, че е ниско калорична храна с ниско съдържание на мазнини, но с много протеини и хранителни вещества.

Освен това редовното похапване на салата Айсберг предпазва от сърдечно-съдови заболявания заради наличието на калий. Тя е богата и на баластни вещества и омега мастни киселини, които дават енергия, за да поддържат правилното функциониране на човешкия организъм.

Този вид салата е ценна заповишаване на имунната защита с помощта на минералното си богатство от манган, магнезий, калий, желязо, фосфор и калций. Благодарение на тях се намаляват вредните радикали в тялото, подобрява се имунната система. А заради желязото в салата Айсберг няма недостиг на червени кръвни клетки (еритроцити) и опасност от развитие на анемия при човека.

Айсберг салата

Основният продукт за салата Цезар е много полезна за регулиране на чревната перисталтика, подпомагайки разграждането на хранителните вещества и правилното функциониране на стомаха.

С увеличаване нивата на замърсяване на околната среда, стреса, неправилното хранене кожата ни започва да се състарява, губи своя блясък и еластичност. Благодарение обаче на намиращия се в Айсберга витамин А, който помага на кожата ни да засияе, и на витамин К, който подобрява кръвообращението, се постига невероятен резултат в здравия ни външен вид.

Има и някои проучвания, показващи предимствата на Айсберг по отношение на по-добър нощен сън. Затова похапвайте смело селени салати с Айсберг и бъдете здрави.

Опитайте нашите рецепти за Салата с Айсберг, Италианска салата с грах и Айсберг, Зимна салата с айсберг и броколи, която доста успешно се вписва и в пролетния сезон, Салата с айсберг и пилешко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest