Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Към кои ястия да добавяме естрагон?

Към кои ястия да добавяме естрагон?

Към кои ястия да добавяме естрагон

Естрагонът представлява многогодишно растение, което има тревисто стъбло. Той Образува къси подзем стъбла - коренища. При цъфтежа височината на стъблото може да достигне и до два метра.

Съществуват два вида естрагон - културен и див. Дивият естрагон има по слаб аромат и вкус.

Листата на естрагонът са богати на етерични масла, витамин А, витамин С, витамин В, магнезий, желязо, фосфор, цинк, калий.

Естрагонът е полезен за човешкото здраве. Неговата консумация повишава апетита, улеснява дишането, регулира месечния цикъл при женитеи действа благоприятно върху работата на стомаха. Също така естрагонът има детоксикиращо действие.

Естрагонът е известен още и като тарос. Той има специфичен и уникален аромат. Това е една от най-известните подправки в кулинарията. Най-често се среща във френската кухня.

Употребата на естрагон намира широко приложение в приготвянето на много рецепти.

Естрагон на риба

В кулинарията, като подправка естрагонът се използват листата и младите клонки на естрагона.

В ястията естрагонът се съчетава добре с магданоз, чубрица, шарен пипер и черен пипер.

Естрагонът е подходяща подправка за ястия с месо или салати с месо. Ползва се още за овкусяване на салати със сирене, както и основни ястия със сирене. Той подсилва вкуса на месото и млечните продукти.

Естрагонът е подходяща подправка при приготвянето на желирани солени ястия, като свинска пача, рибена пача, руска пача, пача от свински крачета и други. Също така може да го използвате при приготвянето на свинско с ориз на фурна, гювечета с месо, задушени зеленчуци, ястия с яйца и при приготвянето на някои видове риба.

За рибните ястия се използва малко естрагон, и то сух естрагон.

Естрагон на супите също се слага. При тях той се прибавя накрая.

Естрагонът се добавя на ястия с риба

Естрагонът се използва и за ароматизиране на газирани напитки.

Естрагонът на макарони, пастата и средиземноморската кухня ще продаде специфичен, но приятен вкус и аромат.

С естрагон може да подправите също така и предястия и гарнитури с домати, ябълки, тиквички, карфиол, краставици и картофи.

Не бива да прекалявате с количеството естрагон, което слагате в ястията. С него трябва да се внимава, защото има по-специфичен и остър вкус.

В рецепти естрагонът може да се използва и за заместник на солта. Тази подправка е подходяща за хора, страдащи от хипертония.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest