Нашенецът е традиционалист по отношение на манджите, които консумира. Всеки помни вкуса на бабината туршия, която е ял като малък. Традиция в родовете е тези рецепти да се предават и в бъдеще надали ще спре да съществува.
Както във всяка рецепта, така и в най-обикновената рецепта за туршия, си има една не толкова тайна съставка, но действаща магически върху трайността на любимата ни зимнина. Това е добавянето на аспирин.
Аспиринът е едно от най-познатите лекарства по целия свят. Извличан от кората на върбата, той е помагал години наред на малки и големи, при различни болежки, като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, както и ревматизъм. Друга основна негова функция е, че разрежда кръвта и предпазва клетките от съсирване.
Това му свойство се проявява под друга форма при използването при приготвяне на туршии. Добавен в правилната доза, аспиринът не позволява на самите зеленчуци да се размекнат и да станат на каша. Той действа като естествен консервант, без да вреди на организма. По този начин удължава годността на домашно приготвената туршия с години.
Ето и една от най-лесните рецепти за Царска туршия:

Необходими продукти:
4 кг. камби; 2 кг. карфиол; 2 кг. моркови; 9 чаени чаши вода; 5 ч. чаши оцет; 4 ч. чаши захар; 1 ч. чаша сол; 1 глава целина; шепа обелени скилидки чесън; черен пипер на око; аспирин (в зависимост от броя и големината на бурканите).
Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват на дребно. Объркват се в голям съд. Залива се с подправките, пак се бърка и се оставя 1 нощ да престои. На другия ден се реди в буркани. На дъното на всеки буркан се слагат 2 счукани аспирина и отгоре още 2 аспирина.
Залива се с отделения сок. Отгоре може венче от листата на целината или вишневи листа. Може и листа от мушмула. Бурканите се затварят и се изчакват няколко дни – от 5, ако е топло, до 10, за да станат годни за употреба. А ако е студено се държат обърнати на капачките и се разклащат от време – навреме.
Прочети също как се пресича туршията с аспирин и вреден ли е аспирина в туршиите.
Разгледайте и другите наши рецепти за туршии, а именно:
Коментари