Дивият чесън се среща под голяма разнообразие от названия - левурда, мечи лук, горски чесън, цигански лук, а латинското му название е Allium ursinum L. За любителите на природата той е едно от първите растения, предвестници на пролетта. От семейството на видове лук по лютивост не заема първото място, той е красиво растение, повече прилично на нежните момини сълзи и блатни кокичета.
Дивият чесън е едновременно подправка и лечебно растение в народната медицина и кулинарията. Вкусно и полезно растение, дивият чесън намира място не само като подправка в различни рецепти, но и като самостоятелно блюдо. Ето негови приложения, които са най-често срещани.
Салата от див лук
Салатата от див лук се прави от стъблата на растението. Режат се на ситно, овкусяват се със сол, олио и зехтин и се превръщат не само в пролетна салата, но и в лекарство за черния дроб. Може да се добави към всякаква друга салата.
Супа
Дивият чесън е подходящ като подправка в супите, по-често в студените супи като таратора, но може да бъде ароматна част и от топли супи или да играе главната роля в супата.
Сметанов и млечен сос
Всички млечни ястия се комбинират добре с дивия чесън. Млечните ястия и предястия с яйца, омлетът и миш-машът са несравнимо по-апетитни, ако им се добави и див чесън.
В зеленчуци
Дивият чесън се съчетава много добре с всички други зеленчуци. Наръсен на ситно върху печените картофи е класика, която всеки е опитвал.
Гъби
Дивият чесън може да създаде невероятна симбиоза с гъбите. Топла салата с гъби печурки и див чесън е наслада за небцето и ще задоволи всяко високо кулинарно изискване. Нужните продукти включват гъби, масло, пресен лук и пресен чесън и подправки като сол, черен пипер и копър. Гъбите се задушават с маслото, като се добавят няколко стръка пресен лук и пресен чесън и подправките, преди да се свали салатата от огъня Поставя се в чиния, а отгоре се наръсва с пресен чесън, нарязан на ситно.
Хляб
Хлебчетата с див чесън са много популярни и се използват както като заместител на хляба, така и за бургери и сандвичи, придавайки допълнителна пикантност на храната.
Вижте и някои идеи за:
- чеснови пърленки;
- чеснова супа.
Коментари