Дивият чесън е наричан още мечи лук, горски чесън, левурда и магьоснически лук. Има легенда за лечебните му свойства. Смята се, че след зимен сън, мечките търсят именно него, за да си пречистят стомаха, червата и кръвта.
Дивият чесън може да се намери най-вече по влажни и сенчести поляни, богати на хумус, под храсти в широколистни гори и в планините. Няма как да се сбърка – силният му чеснов мирис се усеща още преди растението да е забелязано.
Листата, както и луковиците на дивия чесън се използват като тези на градинския. Разликата обаче е, че дивият вариант на зеленчука притежава значително по-ползотворни качества от него.
Богат е на витамин С, а цялото растение съдържа етерично масло, в състава на което влизат винилсулфид, дивинилсулфид, алиин пипеколинова киселина, следи от меркаптан и др. В луковиците пък се съдържат още слузни вещества, минерални соли, захари и антибиотика алицин.
Листата на дивия чесън се събират април и май, а луковиците - в края на лятото и през есента. От пресните листа става невероятен овкусител на супи, сосове, салати и местни ястия. Достатъчно е да се нарежат на дребно.
Луковиците му пък се вадят след пълното узряване на семената и се сушат. Най-подходящ е за хора, обичащи чесъна, тъй като аромата и вкусовите му качества са много по-силни, от тези на домашния чесън. И както споменахме – може да го замени във всяка рецепта.
Интересни рецепти ни предлага народното творчество, отново с главен участник дивият чесън. Като тези за вино и ракия от него.
Вино от див чесън
Шепа нарязани на дребно листа се слагат да поврят малко в около 1/4 литър бяло вино. Подслаждат на вкус с мед или сироп. По същия начин се приготвя и оцет от див чесън, само че се вари с винен оцет, вместо вино.
Ракия от див чесън
Шепа нарязани на ситно листа или луковици се напълват без да се тъпчат, в бутилка до гърлото. Заливат се с 38 до 40 %-ова житна или друга домашна ракия. Бутилката се оставя да преседи 14 дни на слънце или близо до печката.
От изброените смеси се пие профилактично за здраве. Ако ви харесат обаче, ограничения няма.
Салата с див чесън
Перфектната лятна и изключително здравословна салата включва в състава си именно левурда. Той е добавката, придаваща по-пикантен вкус, но без острия мирис на традиционния чесън.
Необходими продукти: 2 големи домата, половин краставица, обелена и нарязана на кубчета, половин глава червен лук, шепа нарязан див чесън, няколко рибки аншоа от консерва (по избор), 1 супена лъжица каперси, щипка лют червен пипер, 2 супени лъжици ябълков или балсамов оцет, 3 супени лъжици зехтин, листа магданоз и целина, хималайска сол
Начин на приготвяне: Зеленчуците се измиват и нарязват. Изсипват се в салатна купа и се овкусяват със сол, зехтин и оцет. Прибавят се нарязаните рибки и каперсите. Салатата се поръсва обилно със зелени подправки и се сервира веднага. По желание може да се добави щипка чили на люспи.
Студена супа от див чесън
Необходими продукти: 2 връзки див чесън, 1 скилидка чесън, 70 мл зехтин, 80 мл соева сметана, сол и пипер
Начин на приготвяне: Дивият чесън се измива, а скилидката чесън се обелва и се нарязва на едро. Всички продукти се слагат в блендер, пасират се, долива се малко вода и отново се пасира. Супата се овкусява със сол и пипер на вкус и се сервира.
Коментари