Тиквата е добре позната у нас. Често използвана за приготвянето на десерти, тя влиза в състава и на много солени рецепти. Добавена към което и да е ястие обаче, тя винаги добавя апетитния си и неустоим вкус.
Кебап в тиква
Необходими продукти: 1 малка тиква (цигулка), 500 грама месо (свинско/ пилешко/ телешко – по избор), 4 глави лук, 500 грама гъби, ½ чаена чаша червено вино, 4 дафинови листа.
Начин на приготвяне: Ако ползвате цигулка, то за приготвянето на пълнената тиква ви е необходима само кухата част на тиквата. Ако ли сте заложили на кръгла тиква, то тя се изрязва отгоре, като и се запазва капачето. Кухата ѝ част се почиства от семките.
Лукът се нарязва на полумесци, месото на хапки, а гъбите на едри парчета.
В дълбок тиган се сгорещява ½ кафена чаша олио. Лука се изсипва и разбърква, докато омекне. Добавят месото и гъбите и се бърка около 5 минути, след което се добавя и виното, и ½ чаена лъжица сол. Оставя се да ври, докато изври виното.
Тиквата се пълни с кебапа, като се добавят и дафиновите листа. При тиква “цигулка” отвора се покрива с алуминиево фолио, а ако е кръгла тиква, отгоре и се поставя капачето. Тиквата се слага в тава, в която се сипват 2 чаени чаши вода. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за час и половина.
Тиква с мляко
Необходими продукти: 2 чаени чаши сварена и пасирана тиква, 1/2 чаена чаша прясно мляко, 3 лъжици захар /или плодово желе.
Начин на приготвяне: Тиквата и захарта/желето се смесват и разбъркват добре, след което се разпределят във форми за лед. Оставят се да се замразят във фризера поне за един час. Замразените кубчета се поднасят с горещо прясно мляко.
Шоколадови мъфини с тиква
Съчетанието на тиквата с шоколада е наистина изненадващо, но и неочаквано сполучливо.
Необходими продукти: 1 яйце, 1 чаена чаша брашно, 2/3 чаена чаша настъргана тиква, 1/3 чаена чаша олио, ½ чаена чаша захар, 2 супени лъжици какао, 100 грама шоколад – по избор, ½ пакетче бакпулвер.
Начин на приготвяне: Брашното, заедно с бакпулвера и какаото се пресяват, а тиквата се настъргва на ситно ренде. Шоколадът се натрошава на дребни парченца. Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и олиото.
Малко по малко се добавя и брашнената смес, при непрекъснато разбъркване. Накрая се добавят и настърганата тиква, и ½ от шоколада. Отново се разбърква, този път не с миксер, а с лъжица.
С получената смес се пълнят формите за мъфини, в които предварително се слагат хартиени кошнички. Те трябва да са запълнени до ¾ от обема им. Върху всеки мъфин се слагат по няколко парченца от останалия шоколад.
Шоколадовите мъфини с тиква се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 20 минути. Проверява се дали са изпечени с помощта на клечка за зъби - ако остане суха, когато се бучнат, то мъфините са изпечени.
Коментари