Основното правило при готвене на риба на грил или скара е да не я пресушавате. В противен случай тя ще стане жилава и безвкусна.
Подбрахме за вас 3 перфектни за летния сезон рецепти за риба на скара, които ще задоволят капризите и глада ви за вкусна морска храна.
Стек от сьомга на скара
зехтин – 1.5 с.л.
дижонска горчица – 1 с.л.
сок от лайм – 1/3 ч.ч.
джинджифил – 0, 5 ч.л. настърган
чесън – 2 скилидки нарязан
кафява захар – 1 ч.л.
червен пипер – 0, 5 ч.л.
сьомга – 4 бр. стекове
Начин на приготвяне: В малка купа смесете зехтина, горчицата, сока от лайм, джинджифила, чесъна, захарта и червения пипер. В стъклена тава поставете стековете от сьомга и ги покрийте с маринатата. Завийте със фолио и поставете тавата в хладилник за 1 час.
Загрейте скарата до умерена температура, подредете прецедените от марината стековете сьомга и печете на умерен огън за около 7 минути от всяка страна. Готовата риба на грил трябва лесно да се пробива с вилица.
Дорадо на скара
Когато печете риба дорадо, прибавете билки към корема, примерно магданоз, градински чай, розмарин и босилек.
дорадо – 1 бр.
магданоз – малка връзка
за маринатата:
зехтин – 3 с.л.
лимонов сок – 3 с.л.
копър – 3 с.л. нарязан
сол – 0.5 ч.л.
черен пипер – 0.5 ч.л. млян
Начин на приготвяне: Почистете рибата от люспите и вътрешностите, изплакнете добре. За маринатата смесете зехтина с копъра, чесъна, солта, черния пипер и сока на половин лимон. Втрийте добре рибата с маринатата и оставете да се маринова за 1 час. Поставете измития магданоз в корема на рибата и печете от двете страни до златисто за около 15-20 минути.
Цяла риба на скара
За тази рецепта са подходящи дорадо или лаврак. Вместо естрагон можете да добавите мащерка или босилек.
лаврак или дорадо – около 900 г
естрагон – 6-7 клонки пресен
морска сол – на вкус
черен пипер – на вкус
тънки филийки лимон
зехтин
Начин на приготвяне: Предварително загрейте скарата на умерена температура, като намажете решетката със зехтин. Направете 3-4 диагонални разреза от всяка страна на рибата.
Намажете със зехтин, посолете и поръсете с черен пипер на вкус. В разрезите вмъкнете клонка естрагон и резенче лимон, полейте със зехтин. Поставете рибата върху загрята скара и печете за около 7-10 минути от всяка страна. Времето на печене зависи от дебелината на рибата.
Коментари