Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Риба на грил - 3 апетитни рецепти за лятото

Риба на грил - 3 апетитни рецепти за лятото

Риба на грил - 3 апетитни рецепти за лятото
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.

Основното правило при готвене на риба на грил или скара е да не я пресушавате. В противен случай тя ще стане жилава и безвкусна.

Подбрахме за вас 3 перфектни за летния сезон рецепти за риба на скара, които ще задоволят капризите и глада ви за вкусна морска храна.

Стек от сьомга на скара

зехтин – 1.5 с.л.

дижонска горчица – 1 с.л.

сок от лайм – 1/3 ч.ч.

джинджифил – 0, 5 ч.л. настърган

чесън – 2 скилидки нарязан

кафява захар – 1 ч.л.

червен пипер – 0, 5 ч.л.

сьомга – 4 бр. стекове

Сьомга на грил

Начин на приготвяне: В малка купа смесете зехтина, горчицата, сока от лайм, джинджифила, чесъна, захарта и червения пипер. В стъклена тава поставете стековете от сьомга и ги покрийте с маринатата. Завийте със фолио и поставете тавата в хладилник за 1 час.

Загрейте скарата до умерена температура, подредете прецедените от марината стековете сьомга и печете на умерен огън за около 7 минути от всяка страна. Готовата риба на грил трябва лесно да се пробива с вилица.

Дорадо на скара

Когато печете риба дорадо, прибавете билки към корема, примерно магданоз, градински чай, розмарин и босилек.

Дорадо на грил

дорадо – 1 бр.

магданоз – малка връзка

за маринатата:

зехтин – 3 с.л.

лимонов сок – 3 с.л.

копър – 3 с.л. нарязан

сол – 0.5 ч.л.

черен пипер – 0.5 ч.л. млян

Начин на приготвяне: Почистете рибата от люспите и вътрешностите, изплакнете добре. За маринатата смесете зехтина с копъра, чесъна, солта, черния пипер и сока на половин лимон. Втрийте добре рибата с маринатата и оставете да се маринова за 1 час. Поставете измития магданоз в корема на рибата и печете от двете страни до златисто за около 15-20 минути.

Цяла риба на скара

Риба на грил или скара

За тази рецепта са подходящи дорадо или лаврак. Вместо естрагон можете да добавите мащерка или босилек.

лаврак или дорадо – около 900 г

естрагон – 6-7 клонки пресен

морска сол – на вкус

черен пипер – на вкус

тънки филийки лимон

зехтин

Начин на приготвяне: Предварително загрейте скарата на умерена температура, като намажете решетката със зехтин. Направете 3-4 диагонални разреза от всяка страна на рибата.

Намажете със зехтин, посолете и поръсете с черен пипер на вкус. В разрезите вмъкнете клонка естрагон и резенче лимон, полейте със зехтин. Поставете рибата върху загрята скара и печете за около 7-10 минути от всяка страна. Времето на печене зависи от дебелината на рибата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest