Естрагон

редакция:
Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
247
Естрагон

Естрагонът (Artemisiae Dracunculus) е от сем. Сложноцветни (Asteraceae). Той е многогодишно растение с тревисто стъбло. Образува къси подземни стъбла - коренища, с дебелина на отделните корени 1-2 см. Стъблото е разклонено, полуизправено или изправено и по време на цъфтежа достига на височина до 2 м.

Листата на естрагона са ланцетно-линейни, зелени, светлозелени и белезникавозелени, а цветовете са събрани в кръгли съцветия - кошнички. Те са дребни, белезникави, безцветни или жълтеникави. Семената на естрагона са светлокафяви или кафяви, с яйцевидна форма, дребни, с дължина 0.6 мм, като качествата им се запазват 3-4 години.

Културният естрагон произхожда от Монголия и Южен Сибир. Съществува и див естрагон, но той има по-слаб вкус и аромат. Свежите листа и клонки на естрагона са подходящи като подправка за салати, предястия и различни сосове. Сушените и свежи клонки се използват в консервните предприятия при консервиране на домати, краставици, за приготвяне на горчица, настойки и естрагонов оцет. Според някои мнения естрагонът е много подходящ и за подправка на супи и ястия от птици, риби и гъби, въпреки че и на тези продукти тарос придава приятен вкус.

Състав на естрагона

Листата на естрагона са богати на витамини и етерично масло. В тях се съдържат също калций, магнезий, калий, фосфор, желязо и пепел. Точните количества в естрагона са 0.80% етерично масло (60-75% естрагол), флавоноиди, гликозиди, инулин, витамини и др. В народната медицина се използват като диуретично средство. Етеричното масло се употребява като подправка в парфюмерията и за подправка на ликьор.

Пиле с естрагон

Готвене с естрагон

Естрагонът е една от най-известните подправки, които имат уникален и специфичен аромат. Известен още под името тарос, латинското наименование на естрагона е Artemisia dracunculus L. Естрагонът е една от най-важните подправки в европейската кухня, като се разпространяват два вида на растението – френски и руски естрагон. Естрагонът намира широко приложение в кулинарията, като е изключително подходяща притурка при приготвянето на някои видове рибни ястия, както и всякакви ястия с яйца, особено омлет.

Естрагонът добре подхожда при приготвянето на пача и други желирани солени специалитети. Естрагонът добре подхожда и при приготвянето на салати, ястия с ориз, както и на гювечета, като при тях естрагонът подсилва вкуса на сиренето и на месото. Естрагон може да прибавите и към задушени зеленчуци в масло. Таросът е отлична подправка и за средиземноморската кухня, като приготвената паста и макарони, както и сосовете към тях придобиват приятен и специфичен вкус и аромат.

Листа от естрагон в оцет - е традиционен начин за запазване на пресен естрагон, който се приготвя чрез поставяне на пресни листа в буркан или бутилка, върху които се полива ябълков оцет или вино. Оставя се сместа да кисне една седмица, след това листата се използват в различни кулинарни препарати и оцет, в различни салати, кисели супи или като лекарство.

Естрагон

Отглеждане на естрагон

Важно е да се знае, че естрагонът е студоустойчиво растение. Качествени добиви от листна маса се получават само когато са осигурени оптимална влажност и хранителни елементи в почвата, независимо че понася временни засушавания. Почвата трябва да е чиста от плевели. Най-добре се развива върху дълбоки, структурни и пропускливи почви. Естрагонът се размножава вегетативно чрез разделяне на коренищата или чрез издънки. Коренищата се изваждат и се разделят на части, така че във всяка да има по 2-3 пъпки.

Разделените части на естрагона се засаждат на около 30 см в редовете, така че пъпките да бъдат на равнището на повърхността на почвата. По-късно между редовете засят естрагон се оформят бразди, чиято цел е напояване през летните месеци. При засаждането на по-големи площи от естрагон, за предпочитане е да се използват резници. За тази цел през юни или юли се изрязват надземните стъбла и от тях се правят резници с дължина 10-15 см. Те се нареждат в бразди с дълбочина 5-6 см и разстояние между браздите 5-6 см, между резниците - 4-5 см.

Добре е вкореняването на естрагон да се извърши в култивационни съоръжения, за да се поддържа оптимална влажност на торопочвената смеска, въздухът и температурата да не надвишава 18-20 градуса. Резниците на естрагона при такива условия се вкореняват за 10-15 дни. От един храст естрагон на възраст 3-4 години могат да се получат около 50-60 резника или храстът може да се раздели на 100 издънки.

Естрагонът се изсушава в сенчести и проветливи помещения.

Сух Естрагон

Ползи от естрагона

Естрагонът улеснява дишането, укрепва съня и нормализира киселинността на стомашния сок. Листата от естрагон подтикват апетита и са прекрасна украса на всяко едно ястие. Те намаляват горчивината, които оставят някои лекарства и нормализират киселинността на стомашния сок.

Естрагонът се препоръчва при храносмилателни разстройства (подувае, метеоризъм, спастична колопатия, колит), хипотония и/или стомашна хипосекреция, анорексия, подагра, задържане на вода, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, асцит.

При външно приложение на естрагон може да се използва за облекчаване на болка в случай на невралгия и ревматизъм.

Ползите от естрагона: поради високото съдържание на витамини, калий, магнезий, калций и фосфор, той може да се счита за естествена добавка, която ще ви помогне да подобрите храносмилането си и да укрепите имунната си система.

Запарката от естрагон се приготвя от чаена лъжичка сушени билки в чаша вряща вода; Прилагат се 2-3 чаши дневно.

Внимание! В големи количества може да забави съсирването на кръвта, така че не се препоръчва да се консумира две седмици преди операцията, като е противопоказано за бременни или кърмещи жени.

Народна медицина с естрагон

В Древна Гърция хората са дъвчели листа от естрагон, за да се отърват от зъбобол. Те имат успокояващ ефект поради високото ниво на евгенол, етерично масло с антисептични и анестетични свойства. Доказано е също, че растението намалява възпалението на венците и лошия дъх. Ето някои приложения на естрагона в народната медицина.

За висок имунитет

Благодарение на силните си имуностимулиращи свойства, с високо съдържание на антиоксиданти, витамин С и активни съединения, естрагонът укрепва имунитета на организма, предпазвайки го от инфекции и настинки. Можете да включите тази подправка в ежедневната си диета, като я добавите към вашите храни или можете да опитате чай от естрагон.

Чай от естрагон

За лечение на храносмилателни проблеми

Естрагонът се използва като тоник за храносмилането, защото помага на черния дроб да стимулира производството на жлъчка, ускорявайки процеса на елиминиране на отпадъците от тялото. Растението успокоява проблеми като синдром на раздразнените черва и лошо храносмилане. Също така помага за производството на стомашен сок, стимулирайки перисталтичните движения на червата. Полезен е и в случай на натрупване на газове в червата и стимулира апетита. Препоръчва се да се пият 2-3 чаши чай дневно, приготвени от супена лъжица сушени билки, върху които се добавя чаша вряща вода. Оставете да се влива за 10 минути и прецедете.

Против бактерии

Етеричното масло от естрагон има антибактериални свойства, като е в състояние да се бори с две от най-опасните бактерии - Staphylococcus aureus и E.coli. Растението има силата да неутрализира действието на свободните радикали върху организма, които причиняват болести. Естрагоновото масло може да се използва и като лек срещу чревни червеи. Приготвя се от 25 г листа естрагон и 250 мл олио. Листата на растението се смесват в блендера с маслото за минута, след което получената течност се прецежда с марля. Съхранявайте маслото в стъклен съд в хладилника до една седмица.

Регулира менструацията

Естрагонът е полезен за здравето на женската репродуктивна система поради способността му да регулира менструалния цикъл и овулацията, като се използва и като средство срещу безплодие. Запарката от това растение също успокоява симптомите на ПМС. Приготвя се от супена лъжица сушени и нарязани билки, добавени към чаша гореща вода. Покрийте за 15 минути, след това прецедете. Консумирайте 2-3 всеки ден.

Масло от естрагон

Етеричното масло от естрагон помага при храносмилателни разстройства, мускулни спазми, дихателни проблеми и гинекологични заболявания. То е и силен съюзник в борбата с пролетните алергии и чувствителност към полени. Маслото от естрагон притежава антивирусно и противовъзпалително действие. Има и противоалергични свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес